Побутові звички, які продовжать життя планеті

Наталія Вареник

Опубліковано:
Фото: energysavingtrust.org.uk/

Бути екологічним нарешті стало “модним”. Все більше блогерів розповідають про свідоме споживання, і все частіше проводяться заходи з метою очищення середовища. Але для пересічної людини екологічне життя ще залишається незрозумілим. Цей блог прийде вам у поміч у поясненні складного і в практичних порадах для свідомого використання.

Кожен може перетворити своє буденне життя на екологічне, чим у подальшому продовжить життя нашої планети. Ось декілька практичних порад, як своїми побутовими звичками захистити довкілля від забруднення:

Харчуйтесь свідомо

Навіть під час свого обіду ви можете допомогти природі. Наприклад, зменшіть споживання дикої риби та морепродуктів (якщо це можливо без шкоди вашому здоров’ю). По-перше, це допоможе виживанню більшій кількості морських істот, адже більша частина рибних запасів під загрозою вилову. По-друге, тоді потрібно менше маршрутів для перевезення морських продуктів з океанів до нашого регіону, що означає менше споживання палива важкими транспортними засобами.

Загалом, корисно відслідковувати –  звідки продукти харчування надходять до вашого столу. Наприклад, я надаю перевагу регіональним продуктам харчування: для їхнього перевезення не використали величезну кількість отруйного палива.

Будьте економними

Вчасне вимкнення світла та води не лише збереже вам кошти, а й заощадить енергетичні і водні ресурси країни. Змінивши деякі правила життя, наприклад, звичку ніжитися у ванній, і вставши під душ, ви різко зменшите споживання води (до 100 л на день). Якщо ж вимикатимете воду, поки намилюєте голову, заощадите ще 50. Залишаючи ввімкненою воду, поки чистите зуби, ви витрачаєте майже 500 л води на місяць.

Не забувайте вимикати електроприлади. Телевізор, ноутбук, комп’ютер навіть у режимі сну витрачають енергію. Таким чином за тиждень витрачається кількість енергії, що відповідає виробленню двох електростанцій за той самий тиждень. Тому будьте уважніші і забувайте своєчасно натиснути на кнопку «Вимкнути».

Йдіть в ногу з часом

Зараз за допомогою смартфона можна робити неймовірні речі: оплачувати рахунки, завжди мати документи у кишені, розраховуватись у транспорті. Не ігноруйте такі можливості! Гроші – паперові, а папір – продукт переробки деревини. Створивши картку в онлайн-банку, ви не лише спростите собі життя, а й скоротите кількість зрублених дерев.

Також можна перестати друкувати непотрібні листи, квитки на потяг чи концерт і документи. Через офіційний сайт Укрзалізниці можна купувати квитки на потяг онлайн. Це займе 5 хв вашого часу і ніяк не зашкодить нашим лісам. Особисто я їжджу два рази на місяць у рідне місто. Отже, використовую 4 квитка на місяць або 48 електронних квитків на рік. Якби я їх друкувала, то витратила б немаленьку стопку паперу, який пішов би в смітник.

Такими простими кроками я роблю свою буденність більш екологічною. Це лише маленька частина дій, які ладен робити кожен.  Ці корисні звички ніяк не вплинуть на якість вашого життя, але позитивно відобразяться на майбутньому планети.

Наталія Вареник

Блог – це місце, де автори можуть висвітлювати свої суб’єктивні думки та пропозиції. Редакція «Сихів.Медіа» може не погоджуватись з думкою автора, проте кожен має право висловитись.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ