Спорт поза політикою. Культура поза політикою. Мистецтво поза політикою.

Юрій Руф

Опубліковано:
Наш Київ

Спорт поза політикою, культура поза політикою, мистецтво поза політикою – подібні твердження часто можна почути чи почитати в коментарях у соцмережах. Така позиція є зручною і комфортною для тих, хто не збирається змінювати звичний стан речей і відриватись від російського інформаційного та культурного простору і, одночасно, є вигідною для російських інфодиверсій.

Можливо це ще комусь не очевидно, але підтримування та підживлення єдиного інформаційного простору на сьогодні є одним з ключових завдань російських пропагандистів, адже єдиний інфопростір – дешевий та зручний майданчик для вкидання тез русскої пропаганди.

Дієва пропаганда відрізняється від недієвої лише тим, що дієву пропаганду важко розпізнати як пропаганду. Це значить, що на територію України не буде транслюватись суцільний пропагандистський треш на кшталт шоу скабєєвої чи, вже викинутого навіть за лаштунки русского інфопростору, кісєльова, а все це відбуватиметься завуальовано та закамуфльовано і пропаганда там подаватиметься фоново.

Україна змінилась, змінились комунікаційні майданчики та маркерні персони, які поєднували Україну і росію. Етап, коли кожна українська домогосподарка знала в яких маєточках Алла Пугачова вийшла з дому і що вживав на обід Філя Кіркоров давно закінчився, змінились покоління і на «русском манєже» вже інші «естрадниє дєятєлі». Пропаганда, трансльована з росії втратила охоплення, адже російські «дєятєлі культури» і «лідєри мнєній» втратили майданчики для перебування в українському інфополі 24\7. Разом з тим ускладнилось основне стратегічне завдання русскіх – підтримка наративу про «адін нарот». Тому змінилась стратегія – русскі почали вирощувати і опрацьовувати «лідєров мнєній» в українському середовищі.

Так козарлюга Усік, з чубом і вибитим на плечі тризубом, став ретранслятором «кримбожій»-риторики, Ломаченко (боєць команди «Українські отамани») став обертатись прапором Бєлгород-Дністровська, щоб уникнути зайвий раз акценту на українському прапорі, так членом журі літературних конкурсів, організованих Медведчуком, став син Василя Стуса, так українські блогєри, мавпуючи русских колєг по цеху, просувають в молодіжних колах «какуюразднціцу» і з’являються скандали в координатах Горуна-Магучіх.

Нова схема русских інформаційних війн насправді не нова – не маєш можливості транслювати зовні – транслюй з середини.

За цією схемою обробляється вся українська вата. Відмінність в тому, що топ-вата (спортсмени міжнародного рівня, політики першого ешелону, відомі артисти) обробляються індивідуально “духівниками” РПЦ МП та ватними тренерами-продюсерами, корисні ідіоти (громадські діячі, середньої руки лідери думок, журналісти, історики, власники інформресурсів) дрібногуртово обробляються російськими кураторами, а люмпен-вата – масово опрацьовується ватними телеканалами.

Це і є гібридна війна в інформаційному полі – ретранслювати тези російської пропаганди через всі можливі канали. А що може бути кращим каналом аніж медійна особа з величезною впізнаваністю і охопленням – спортсмен, артист чи топ-блогер? Основне переконати всіх, що це «внєпаліцікі».

Тоді напрошується запитання, а може і політика поза політикою?!

Юрій Руф, громадський діяч, поет, сихівчанин

Блог – це місце, де автори можуть висвітлювати свої суб’єктивні думки та пропозиції. Редакція «Сихів.Медіа» може не погоджуватись з думкою автора, проте кожен має право висловитись.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ