​​Модний тренд чи рятувальний жилет для людства?

Наталя Вареник

Опубліковано:
Фото: Reuters

Бути екологічним нарешті стало “модним”. Все більше блогерів розповідають про свідоме споживання, і все частіше проводяться заходи з метою очищення середовища. Але для пересічної людини екологічне життя ще залишається незрозумілим. Цей блог прийде вам у поміч у поясненні складного і в практичних порадах для свідомого використання.

Щороку людство виробляє понад 2 мільярди тонн відходів, тобто по 200 кілограмів на людину. Це завдає невимовної навантаженості планеті, і в майбутньому призведе не лише до забруднення суші і водойм, а й до глобального потепління.

Аби цього не сталось існує міжнародний рух “ZeroWaste”, українською – “нуль відходів”. Він плекає мінімальне продукування сміття людиною і підтримує вторинне використання речей.

ZeroWaste – це те, до чого долучитись може кожен. Все, що потрібно зробити, це раціонально використовувати ресурси і свідомо їх споживати.

Принципи ZeroWaste побудовані на 5 головних засадах:

1. Відмовся від непотрібного,

2. Зменши використання,

3. Використай речі знову, доки не вийдуть з ладу,

4. Сортуй вторсировину,

5. Компостуй біологічні відходи.

Притримуючись цієї схеми, ми менше продукуємо сміття, адже замість того, щоб взяти щось нове ми використовуємо старе, а потім і його переробляємо або ж компостуємо.

Спочатку це все здається чимось нереальним, тому що ми вже маємо сталі звички. Наприклад, прийшов до магазину – взяв новий пакетик на касі. Так звичайно легше і швидше, але абсолютно безвідповідально по відношенню до довкілля.

Ще одним чинником успішності в ZeroWaste є системний підхід. Чим довше ми намагатимемось використовувати речі свідомо, тим швидше зрозуміємо скільки непотребу купуємо і скільки придатних до використання речей викидаємо. Якщо ви вже почали, не зупиняйтесь і з часом свідоме використання стане звичкою.

Особисто я почала з заміни одноразових паперових стаканів для кави на власну чашку з харчового силікону. Замість того, аби щодня брати каву на виніс і через 10 хв викидати брудний стакан, я ношу з собою складну чашку, яку можна з легкістю помити після використання. Вона не впитує в себе жодних запахів і може використовуватись роками. Це здається дрібничкою. Як одна багаторазова чашка може допомогти довкіллю? Я шалений кавоман і купую каву майже щодня, тому за місяць лише я одна використовую 20-25 стаканів. Не складними підрахунками можна зрозуміти, що це 240-300 стаканів, які довго розкладаються і забрудюють природу.

Отакими маленькими, але системними кроками можна повпливати на екологію усієї планети. І це лише початок. Замінивши стакани, можна перейти до металевих соломинок, лляних торбинок замість пакетів і почати сортувати правильно сміття. Покажіть приклад своїм знайомим, і спільнота екологічних людей збільшиться.

Наталя Вареник, екосвідома студентка

Блог – це місце, де автори можуть висвітлювати свої суб’єктивні думки та пропозиції. Редакція «Сихів.Медіа» може не погоджуватись з думкою автора, проте кожен має право висловитись.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ