10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я. Розмова з адміністраторкою сихівського Центру “RAZOM з тобою”

Опубліковано:
Фото: архів Центру «RAZOM з тобою»

Щорічно, 10 жовтня, відзначають Всесвітній день психічного здоров’я, метою якого є підвищення обізнаності щодо питань ментального благополуччя та його підтримки. В будівлі Центру Довженка вже понад рік працює простір психологічних консультацій “RAZOM з тобою”, ми поспілкувалися про важливість цього дня з адміністраторкою центру. 

Центр психологічних консультацій “RAZOM з тобою”

Центр у Львові запрацював 13 вересня 2023 року за адресою просп. Червоної Калини, 81, за цей час його відвідало уже понад 700 людей. Психологічна підтримка “RAZOM з тобою” – це програма, яка передбачає надання безкоштовної підтримки і допомоги дітям та дорослим, які постраждали від війни. Психологи керуються ідеєю посттравматичного зростання для тих, хто опинився в кризових ситуаціях. 

Їхня мета – не лише стабілізувати стан, а й допомогти знайти внутрішні ресурси, відчути підтримку та стимулювати особистий розвиток. Допомогти впоратися зі страхом, тривожністю, хронічним стресом, панічними атаками, апатією. Стабілізувати психоемоційний стан кожного, хто цього потребує. Консультації проводять в онлайн або оффлайн режимі наодинці з психологом, а групові та індивідуальні консультації у Центрі.

“Найперше, людям потрібно знати про психічне здоров’я те, що про нього потрібно турбуватися постійно, особливо в умовах війни. Для цього в ЗМІ, соціальних мережах поширюється багато інформації та різноманітних психоедукативних матеріалів. Зокрема і про те, що таке стрес, як він впливає на мозок та психіку людини, які стратегії можуть допомогти взаємодіяти зі стресом. А також, про те, коли потрібно звертатися за допомогою та куди саме можна звертатися за допомогою. Зокрема, і в наш Центр, який працює для допомоги всім українцям, які постраждали від війни”

зазначила психологиня, Оксана Христук.

Основні проблеми з психічним здоров’ям, які найчастіше турбують людей сьогодні

Найчастіше до Центру “RAZOM з тобою” звертаються:

  • люди з тривожними станами
  • станами пригнічення
  • переживаннями посттравматичних симптомів
  • військові, які мають труднощі розуміння себе та адаптації до мирного життя
  • військові, які мають постравматичні симптоми після участі в бойових діях
  • матері та дружини військових, які переживають постійні стресові ситуації через тривоги за життя і здоров’я їхніх близьких 
  • ті, хто переживають горе і  втрату, або ж невизначену втрату через загибель військових або отриманий статус безвісти зниклого
  • люди, які змушені були залишити свої домівки і мають статус ВПО
  • люди, які пережили дуже багато травматичних ситуацій і надалі переживають стресові ситуації щодо адаптації в нових умовах
  • ті, хто переживають за своїх рідних, які залишилися в небезпечних зонах, окупації чи захищають країну на війні. 

Проте, також психологи допомагають і всім українцям, які перебувають у кризових ситуаціях і переживають наслідки хронічного стресу війни.

Як змінилося ставлення суспільства до проблем психічного здоров’я під час війни

Наразі спостерігається інтерес суспільства у темах психологічної допомоги і самодопомоги, а також зростання самостійних звернень людей за психологічною  допомогою.

“Ми можемо порекомендувати людям не боятися звертатися за психологічною допомогою, якщо вони відчувають, що є тривожними чи депресивними, чи відчувають посттравматичні симптоми, з якими вони вже не можуть справитися самостійно”

розповіла адміністраторка Центру, Марія Воловод.

Сьогодні важливо розповідати близьким про те, що є можливість звертатися в організації такого роду як Центр “RAZOM з тобою”, що вони в цій проблемі не самі і що вони можуть розраховувати на допомогу. 

“Важливо є те що нікого не можна примушувати чи вирішувати за людину, що їй потрібна ця допомога і наполягати на ній”

зауважила Марія Воловод.

“Групи росту”: що це і як записатися на заняття

У Центрі є групові форми роботи – “Групи росту”, де проводять психоедукаційні тренінги на тему стресу, вигорання, комунікації з військовими, комунікації з особами, які переживають втрату і горе.

“Це середовище, в якому ви можете говорити про труднощі, ділитися переживаннями, знаходити підтримку. Сесії відбуваються по групах, а саме 10-12 людей, де психолог допоможе конвертувати проблеми в завдання, знайти ресурси для їхнього вирішення, впоратися з труднощами та прийняти себе і ситуацію,” – розповіла Марія Воловод.

додала адміністраторка “RAZOM з тобою”.

“Групи росту” – це можливість після індивідуальної роботи чи маючи високий рівень мотивації до участі в такій груповій формі роботи, розширити свої знання щодо базових тем – стресу, емоційного інтелекту, когнітивного копінгу, поведінкової активації, самооцінки, навичок майндфулнес. 

Записатися на заняття можна за посиланням.

Анна Баранчук

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Центр “Джерело” змінює життя дітей і молоді з особливими потребами: розмова з лікаркою Оксаною Кирик

Сихів Медіа