У Львові оновлять перехрестя вулиць Стрийська – Рубчака: які зміни очікувати

Опубліковано:
Фото: ЛМР

У Львові перебудують перехрестя вулиць Стрийська – Рубчака та змінять схему руху. На розгляд міськради винесуть проєкт, який передбачає оновлення світлофорів, регульовані пішохідні переходи з острівцями безпеки, додаткові смуги руху, велодоріжки та зупинки транспорту. Усі роботи профінансують інвестори, які будують поруч житлові та комерційні об’єкти.

Район активно розбудовується, але дорожня інфраструктура залишається незручною та небезпечною. Як зазначив Павло Сирватка, заступник начальника управління вуличної інфраструктури ЛМР, на цій ділянці вул. Стрийської відсутні пішохідні переходи та регулювання лівих поворотів, що призвело до ДТП. Крім того, немає зупинок громадського транспорту та велоінфраструктури, що тепер планують виправити.

ГО “Зручне місто”

У новому проєкті дорожнього руху на цьому перехресті, погодженому патрульною поліцією та міськрадою, передбачено:

  • лівоповоротну смугу зі світлофором для вул. Рубчака та смугу для правого повороту до центру;
  • світлофор для виїзду з вул. Рубчака на вул. Тролейбусну;
  • регульовані пішохідні переходи, велопереїзди та острівці безпеки через вул. Стрийську та вул. Рубчака;
  • автобусні зупинки на вул. Стрийській;
  • велоінфраструктуру для з’єднання з існуючими велодоріжками.
ГО “Зручне місто”

“Надіємось, що реалізація цього проєкту зніме недоліки організації дорожнього руху на цьому перехресті. І рух тут буде легким, зручним та безпечним для всіх учасників.”

зазначив заступник директора департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Дмитро Пецій

Замовником робіт стане ЛКП “Львівавтодор”. Перебудова розпочнеться після затвердження проєктно-кошторисної документації, а фінансування забезпечить ТзОВ “Атріум Естейт”.

Які ще комплексні зміни хочуть впровадити на вул. Стрийській

Реконструкція перехрестя є частиною проєкту з GIZ, спрямованого на підвищення безпеки і пріоритет громадського транспорту на вул. Стрийській.

Планується звузити смуги до 3 метрів для створення додаткових смуг транспорту, без скорочення смуг для авто. На перехресті Стрийська – Мікльоша передбачено окрему смугу транспорту та велодоріжку, фінансовану ТОВ “ГРІН ПЛАЗА ЛЬВІВ”.

Проєкт узгоджено, і після процедур буде впроваджений, зазначив Дмитро Пецій, заступник директора департаменту міської мобільності.

Чому стане зручніше для всіх

Заступник керівника управління вуличної інфраструктури ЛМР Павло Сирватка зазначив, що реалізація проєкту розділить транспортні потоки, оновить світлофорне регулювання і зробить рух комфортнішим, швидшим та безпечнішим для 15 тис. водіїв і 60 тис. пасажирів громадського транспорту. Це дозволить автобусам і тролейбусам дотримуватися графіків, що зекономить пасажирам 15-17 хвилин у години пік.

ГО “Зручне місто”

Чому раніше виокремлені смуги на цій локації не спрацювали

У міськраді зазначають, що мешканці можуть сумніватися в доцільності проєкту, адже виділені смуги на вул. Стрийській вже впроваджували у 2020 році без успіху. В мерії пояснили, чому тоді це не вдалося.

ГО “Зручне місто”

“Тоді їх облаштували за рахунок існуючих смуг. Тобто, в автомобілістів забрали по одній смузі в обох напрямах, що ускладнило рух транспорту на цій локації. Також розмітка на смугах, особливо в напрямі від центру міста, не врахувала усіх потреб автомобілістів.  Тож невдовзі громадські смуги там ліквідували. 

Але сьогоднішній підхід є зовсім інший. Для автомобілістів залишиться та ж кількість смуг, яка є зараз.”

директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури  Олег Забарило

Що ще передбачає концепція комплексних змін

  • Організацію лівого повороту з вул. Стрийської до вул. Трускавецької для зменшення трафіку на перехресті Стрийська–Наукова;
  • Спрощення руху автотранспорту з області до вул. Яневої через додатковий лівий поворот на перехресті Стрийська–Володимира Великого;
  • Ліквідацію аварійної ділянки на виїзді з вул. Луганської на Стрийську шляхом використання смуги громадського транспорту;
  • Облаштування нового виїзду для автобусів з автовокзалу на вул. Стрийську в напрямі області, запланованого на майбутні роки.
ГО “Зручне місто”

 Зміни вноситимуть поетапно

Перший етап охоплює відрізок від вул. Мікльоша до вул. Рубчака, де через складні будівельні роботи зміни на всьому відрізку залежать від перебудови цих перехресть. Другий етап стосується відрізка від Володимира Великого до будинку №48 на вул. Стрийській. Перехрестя Стрийської та Героїв Майдану не включено в проєкт через плани щодо простору біля Парку культури.

ГО “Зручне місто”

Зміни на ділянці від вул. Літньої до Стрийського ринку будуть реалізовані в межах окремого проєкту, деталі якого повідомлять пізніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛМР планує відремонтувати укриття Львівського автовокзалу

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ