10 фактів про колишній Снопківський дівочий інститут

Опубліковано:
Інститут біології тварин НААН

У 1913 році, на мальовничій південній околиці Львова збудували великий триповерховий будинок. Вже близько 50 років ця будівля відома, як провідний науково-дослідний інститут Української Академії Аграрних Наук, заснований Степаном Ґжицьким. Редакція “Сихів.Медіа” зібрала для 10 цікавих фактів про будівлю приватну школу для жінок, яку заснували у Львові понад 100 років тому.

  1. Ідея створення закладу

На початку своєї історії будівля була домівкою Інституту господарчого виховання жінок імені Яніни Карловіч в Снопкові (1913-1940 рр.). Ідею створення школи для пані реалізував Комітет на чолі з княгинею Вандою Чарториською, яка пожертвувала на потреби майбутнього закладу частину свого маєтку.

  1. Спорудження будівлі

В 1911 на вул. Снопківській, 59 закладено наріжний камінь майбутньої Семінарії, а в 1911-1912 рр. за проєктом архітекторів Войцеха Дембінського та Івана Багенського було споруджено навчальний будинок.

  1. Назви закладу

Протягом 1913–1920 рр. на сучасній вулиці Стуса розташовувалась Господарська Семінарія, тобто дворічні курси для жінок. З 1920 по 1935 рік в будівлі знаходилась Головна Жіноча Школа, уже трирічна. Згодом, кілька років працювала Приватна Жіноча Господарська Школа, а з 1938 по 1939, до початку Першої світової війни, функціонував Приватний Інститут Господарської Освіти Жінок ім. ніж. Яніни Карлович.

  1. Візит Йозефа Пілсудського

У 1916 році у Снопкові протягом трьох тижнів відпочивав майбутній президент Речі Посполитої Йозеф Пілсудський. Пізніше він ще двічі відвідував школу у 1919-1920 роках.

  1. Функціонування снопківської школи під час Першої світової

Під час воєнних дій в семінарії було організовано опіку над раненими польськими солдатами, також працювала кухня для убогих. У 1918-1920 роках викладачі та студенти снопківської школи брали участь в українсько-польських боях за Львів.

  1. Відзначена Хрестом Оборони Львова

За заслуги перед Польщею у цій війні школа була відзначена Хрестом Оборони Львова, який урочисто було вмуровано на фасаді будинку у 1934 році.

  1. Високий рівень викладання

Керівництво школи дбало про високий рівень навчального процесу. Викладачами тут були відомі професори й асистенти Львівського університету, Львівської політехніки, Рільничої академії (Дубляни), Вищої економічної школи й Львівської ветеринарної академії. Велике значення приділялося релігійному і патріотичному вихованню.

  1. Діяльність школи під час захоплення радянськими військами

У 1939, році після захоплення Львова радянськими військами, делегація НКВД реквізувала частину маєтку школи й повідомила про націоналізацію її будівель і прилеглих територій. На дуже короткий час радянська влада відновила діяльність школи, але кардинально змінила та обмежила навчальну програму. Вже у перших днях березня 1940 року школу було повністю ліквідовано.

  1. Відомі випускниці інституту

Однією зі студенток Снопківського дівочого інституту була Софія Батицька — міс Польщі й віцеміс Європи 1930 року.

Метою її візити було відвідання своєї «альма матер» — колишнього Снопківського жіночого господарчого інституту, у якому вона навчалась з 1931 по 1934 роки. З великим захопленням і приємною ностальгією пані Вачкевіч знову ходила коридорами будинку, його подвір’ям, де пройшли, за її словами, найщасливіші три роки юності.

Т
  1. Інститут біології тварин НААН

Тепер в стінах колишньої домівки для жінок працює Інститут біології тварин НААН, який є провідною науково-дослідницькою установою України з питань біохімії, фізіології, живлення та біотехнології тварин. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сихівчанка Наталя Антонів представляє Львів на конкурсі “MRS Universe” в Сеулі.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ