Що робити при переохолодженні?

Опубліковано:
Фото: molbuk.ua

З початком зими у Львові все частіше трапляються випадки обмороження. Як повідомили у Центрі термічної травми, 8-ї лікарні зараз у медзакладі перебуває 1 пацієнт з переохолодженням і 2 з обмороженням.Одному з постраждалих на двох стопах ампутували пальці ніг і частину стопи.

Василь Савчин, заввідділенням Центру термічної травми, що за його спостереженнями кожної зими у відділення поступають від 60 до 120 людей з обмороженням. Це ті, які мали відморожені кінцівки та потребували хірургічного втручання.Також поступають пацієнти, які мають поверхневе обмороження.

Медик наголосив, що люди не завжди оцінюють свій стан і коли звертаються в лікарню, інколи буває неможливо щось врятувати. Важливо, щоб лікар оглянув пацієнта в перші 6-8 годин.

Люди адекватно не оцінюють свій стан: лежать вдома, надіються, що воно минеться. Проте приходять години і вже наступають незворотні зміни і доводиться ампутувати кінцівки”,- розповідає Василь Савчин.

Лікар наголосив, що за останні роки практично 90-95% пацієнтів, які мали відмороження, були в стані алкогольного сп’яніння. Також в медзаклад потрапляють діти з обмороженням, зазвичай поверхневим.

Поступали до нас дівчата, які в холод ходили в модному взутті, намочили ноги, було відмороження і було оперативне втручання. На щастя, обійшлось без ампутації. Років 5-6 тому до нас потрапив хлопчина з обмороженням і йому ампутували стопу”, – ділиться медик.

Існує думка, що потрібно обморожену кінцівку запхати в кип’яток, але це не так. Василь Савчин дав рекомендації, що робити при охолодженні:


В перший момент при обмороженні дуже важливо, оцінити стан тканини. Якщо є набряк, посиніння, втрата чутливості, то потрібно звернутись до лікаря. Якщо є лише почервоніння, то потрібно зняти мокрий одяг, закутати кінцівку в теплу суху тканину. Не потрібно пхати кінцівку в гарячі рідини. Організм сам має помаленьку відігріватись. Не мастити ніякими мазями і кремами. Дати гарячого чаю з лимоном, пити багато рідини, зігріватись і слідкувати за станом кінцівок. Якщо бачите, що набряк не зменшується, тканини стають синюшними йдіть терміново до лікаря”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сіль та пісок у минулому. Львівські парки посипатимуть щебенем

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ