Плащаниця і карантин. Поради від настоятеля храму Різдва Пресвятої Богородиці

плащаниця
Опубліковано:

Фото: Храм Різдва Пресвятої Богородиці

 

Сьогодні, 30 квітня, у Страсну п’ятницю в сихівських храмах виносять Плащаниці до яких щорічно приходять віряни. Ми поспілкувались з настоятелем найбільшого сихівського храму отцем Орестом Фрединою про те, як віддати шану святу і не нашкодити собі та близьким. 

Отче, як порадите парафіянам вшановувати Плащаницю, щоб не порушувати карантинних умов і водночас задовільнити духовну потребу

— Я б порадив, щоб це завжди відбувалося з вірою та молитвою. Очевидно, що ми маємо такі зовнішні вияви, коли з радістю зустрічаємо один одного, обіймаємо, цілуємо. Але, з огляду на безпеку, минулого року і цього року ми робимо інакше. Ми дотримуємося дистанції. Тому, що віра є великим даром Божим, але розум є також дар від Бога. Ми мусимо бути обережні та уважні один до одного. Навіть, якщо хтось не боїться за себе, то він мусить дотримуватися певних правил з огляду на інших людей, на тих, кого любить, тих, які поруч з нами.

Бачите, найважливіше у нашому богопоклонінні – це внутрішній вияв. Бо, якщо ми щось виражаємо назовні, а внутрішньо цього не переживаємо, то це виходить якось неправильно. Насправді, коли ми всередині переживаємо емоції, хочеться відобразити їх і назовні. Але цього року ми стримуємося. Тому просимо Бога, щоб розпалив оцей дар ласки в нашому серці. Щоб ми з чистим серцем поклонялися Господеві, бо можемо це зробити і через поклін не обов’язково через цілунок.

— Як відбуватиметься посвячення пасок цьогоріч і як варто їх освячувати: онлайн чи на подвір‘ї церкви?

— Я думаю, що пасочки теж будемо святити з вірою і молитвою – це найважливіше. Ми також завжди просимо людей, щоб дотримувалися дистанції, зважали один на одного. Я, як священник, навіть переконаний, що коли ми разом збираємося, зберігаючи всі карантинні умови, і молимося – ми на нашу землю стягуємо ласку Божу.

Так само як тут через молитву сходить благословення на посвячення пасок. Але це не виключає того, що хто хворий, хто переживає, боїться якихось небезпек, матиме можливість, як і минулого року, долучитися до нас через інтернет. Після Богослужіння можна буде просити Бога, щоб благословив всіх, хто в тому часі бере участь через онлайн-трансляції. Є вибір кожного, правда ж. І церква шанує наш вибір, шанує нашу свободу, закликає нас бути понад усе побожними, але також розумними і послідовними.

— Наостанок, які передвеликодні настанови дасте сихівчанам?

— Насправді, життя Божого Сина для всіх нас є дарунком. Він стає чоловіком, для того, щоб нас порятувати і вирвати з обіймів смерті. Його страждання, терпіння, його шлях та посвята є для нас щастям і визволенням. Тому впродовж цілого року кожна неділя є спомином жертви і воскресіння Ісуса Христа. Це, свого роду, така маленька Пасха.

Слово «пасха» означає перехід. Ось колись був в Старому Завіті перехід через Червоне море – шлях від неволі до свободи. Також і тут ця Пасха отримала новий надзвичайний вимір – перехід від смерті до життя, в якому у Божому Сині для кожного нема кінця. І це свято, адже Христос воскрес. Користаймося всі з любові Бога.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великдень в Сихівському районі: розклад Літургій.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ