Є питання: Чи можна у квартирі багатоповерхового будинку встановити сонячні батареї?

Опубліковано:

Фото: Сихів Медіа

 

Більшість українців переконана, що сонячні батареї можна ставити лише в заміських чи приватних будинках, але ми вирішили сьогодні розвіяти цей дивний міф. Насправді, ви можете користуватися усіма перевагами електроенергії від власної сонячної батареї, навіть якщо ви живете у багатоповерхівці. Тож як це зробити й що для цього потрібно?

Ми розглянемо два ймовірних варіантів встановлення сонячних батарей у багатоквартирному будинку. Обидва з них абсолютно реально можна розглянути, як альтернативне джерело електроенергії для оселі, автономне від основної електромережі будинку.

Балконні сонячні станції

Перш за все варто нагадати, що сонячні панелі виробляють електроенергію з енергії світла, тобто потрібно подбати за те, щоб на площу батарей потрапляло якнайбільше світлових променів. Для найкращого результату, батареї треба розвернути на Південь. Якщо ж вікна балкону спрямовані на Схід чи Захід, ви втрачатимете 30-40% енергії від максимальної потужності, а якщо – на Північ, то втрачатимете 60%.

Кріпити батареї можна вертикально й під кутом. Потрібно наголосити, що у вертикальному положенні, ви отримуватимете лише 70% енергії. Найкраще ставити панелі під кутом, але цю справу довіряйте професійним монтажникам.

 

 

Якщо ваш будинок належить до об’єктів культурної спадщини, то закон забороняє вам змінювати фасади споруди. Окрім цього, деякі керівники житлових комплексів не дозволяють це робити, тому перед встановленням потрібно уточнити в них всю необхідну інформацію.

Не забувайте, що балконні сонячні системи не здатні віддати енергію в мережу, тому потрібно придбати акумулятор, контролер заряду та перетворювач енергії у струм.

Щоб зрозуміти, чи є економічно доцільне встановлення балконних систем, потрібно розрахувати свої витрати на електроенергію. Сонячні панелі, розташовані на балконах і фасадах, із всім необхідним знаряддям коштуватимуть близько 1000$.

 

 

Сонячні електростанції, що встановлюють на даху

Встановлення сонячних панелей на даху багатоповерхівки є раціональнішим рішенням, тому що, не заважаючи нікому, станція не лише працюватиме, а й приноситиме стабільний дохід. Однак потрібно й в тій справі знати всі нюанси.

Насамперед власник квартири має офіційно орендувати дах. Згодом 75% жителів будинку повинні підписами підтримати цю ідею. Лише після цього власник квартири зобов’язаний збільшити потужність на квартиру й, відповідно, на будинок. У таких випадках зразу змінюють наявний у квартирі лічильник на трифазний, а щитову багатоповерхівки міняють під нову потужність.

Після юридичного врегулювання всіх деталей, можна приступити до безпосереднього встановлення електростанції. Коли ви вже пройшли всі ці етапи, можете клопотатися за отримання «зеленого тарифу».

Отже, встановити сонячні панелі у квартирі багатоповерхівки можливо, але, як виявилось, це не такий уже й легкий процес. Якщо ви твердо вирішили перейти на зелену енергетику, то повинні бути готовими до будь-яких труднощів. Існує ймовірність, що в кінцевому результаті, ви навіть відмовитесь від цього задуму, але пам’ятайте, що все можливо, якщо до цього прикласти максимум зусиль!

Марта Думанівська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В парку ім. Івана Павла ІІ завершили облаштування центральної алеї.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ