Які послуги надаватимуть сімейні лікарі, терапевти і педіатри. Роз’яснення МОЗ

Опубліковано:

27 березня Міністерство охорони здоров’я України затвердило Порядок надання медичної допомоги для лікарів первинної ланки. З 1 липня він регламентуватиме роботу сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів.

Відтак, з 1 липня:

  • терапевти, педіатри та сімейні лікарі спостерігатимуть за станом здоров’я, ставитимуть діагнози та лікуватимуть найбільш поширені хвороби, травми, отруєння.
  • терапевти, педіатри та сімейні лікарі вестимуть пацієнтів із хронічними захворюваннями та станами.
  • за потреби лікар дасть направлення до фахівця вторинної чи третинної допомоги — лора, ендокринолога, хірурга тощо – чи буде консультуватись з ним щодо лікування.
  • лікар також надаватиме невідкладну допомогу при гострому розладі фізичного чи психічного здоров’я, якщо не потрібно екстреної, спеціалізованої або високоспеціалізованої меддопомоги.
  • лікар вчасно виявлятиме ризики для здоров’я. Він проконсультує, як поступово звільнитись від шкідливих звичок, де знайти додаткову допомогу і перейти на здоровий спосіб життя.
  • у компетенції лікаря первинки — спостереження за здоровою дитиною, неускладненою вагітністю й окремі послуги паліативної допомоги.
  • лікар також видасть потрібну довідку, листок непрацездатності, направлення для проходження медико-соціальної експертизи тощо.

Записатися до лікаря можна буде особисто, телефоном, електронною поштою чи іншими доступними засобами. За потреби лікар може виїхати до пацієнта додому. Потребу виїзду лікар і пацієнт вирішують разом. Мова йде не про екстрену допомогу — служба «швидкої» працюватиме у звичному режимі.

Якщо лікар у відпустці чи з інших причин не може прийняти пацієнта, то заклад охорони здоров’я має забезпечити заміну і заздалегідь повідомити його пацієнтів.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ