Як це допомагати безпритульним тваринам

Анастасія Момонт

Опубліковано:

Студентка, волонтерка, яка допомагає тваринам, дає власні рекомендації людям із добрим серцем.

Сьогодні у соціальних мережах можна знайти досить багато постів, у яких просять про допомогу  безпритульним тваринам, особливо собакам. Якщо ви коли-небудь писали такий пост, то точно зіштовхувались з тим, що в більшості випадків все обмежується знаками оклику у коментарях, щоб привернути до допису більше уваги, але іншої допомоги годі дочекатись. Тому, рятування життя тварини досить не проста річ, як матеріально, так і з точки зору часу. Хочу зауважити: якщо ви вирішили допомогти тварині, будьте готові виділити цій справі цілий день, а у деяких випадках і більше. І особливо це складно, коли ви вирішили допомогти, не будучи волонтером із досвідом, який може присвячувати допомозі тваринам більшість свого часу.

Отже, перше розберемось, які тварини потребують допомоги. По- перше це тварини, які мають проблеми зі здоров’ям, наприклад, такі як травми лап, серйозні рани на тілі, вагомою причиною буде відмова від їжі. Чому я вважаю, що не всі безпритульні тварини потребують сторонньої допомоги? Візьмемо, до прикладу, собаку, який перебуває в зграї чи цілком комфортно почувається на вулиці(він активний, багато бігає і ніколи не відмовиться від їжі), така тварина не потребує госпіталізації і пристосована до проживання на вулиці. Такими тваринами займається ЛКП “Лев” і їхнім чіпуванням, тож це не наш і не ваш клопіт.

 Отже, інша ситуація: ви знайшли тварину, яка відмовляється від їжі, не перебуває в зграї чи майже не рухається. Першим кроком варто зателефонувати в ЛКП «Лев» і уточнити, чи є вільні місця у них для безпритульних тварин, але не варто на це розрахувати, тому що таких тварин десятки(якщо не сотні), а к-сть місць у клініці обмежена. Але там вам запропонують допомогу з транспортуванням тварини і допоможуть завести собаку у найближчу клініку.

Наступним кроком буде пошук клініки для огляду і проведення аналізів. Рекомендую під час запису дізнатись вартість стаціонару, щоб потім ви були готові до сум за лікування, а вони досить немалі. Отже, далі ви узгоджуєте деталі та відвозите тварину з ЛКП «Лев» у клініку. Паралельно з цим варто все-таки зробити пост у соціальній мережі, можливо вам пощастить і ви зможете знайти потрібну допомогу. Далі варто звернутись до волонтерів і благодійних організацій, вони підкажуть подальші дії і в деяких випадках навіть самостійно візьмуться за допомогу тварині. Якщо тварина серйозно хвора  – ще раз опублікуйте оголошення у різних групах про матеріальну допомогу, тому що лікування – це дуже дорогий процес.

 Далі, після одужання тварини, варто зайнятися пошуком перетримки, –  це місце, де буде жити тварина, поки ви шукаєте їй господарів. Сьогодні можна знайти багато різних оголошень в онлайн-платформах про платні послуги перетримки, а також можна звернутись до волонтерів, вони точно мають контакти людей, які цим займаються і можливо це буде трохи дешевше. А ось тут починається найскладніше: пошук господарів, а це дійсно не просто. Обов’язково приєднайтесь у різні чати, але не лише у групи, де вдень публікують 10+ схожих оголошень про допомогу, а у групи районів вашого міста. Найбільші надії я покладаю на друзів і знайомих, тому пишу їм особисто, це підвищить шанси, що вони чи їхні знайомі захочуть взяти тваринку до себе.

І головне –  не вірте тим, хто кажуть, що ви навряд чи знайдете господарів, я впевнена, якщо шукати і докласти до будь-якої справи зусиль – все вийде. Як кажуть, на кожен товар є  свій купець. Давайте творити добро, тому, що ми ж ЛЮДИ… і хто як не ми зробимо цей світ кращим? Я обираю бути відповідальною і дбати про тих, хто цього потребує.

Анастасія Момонт, студентка, волонтерка

Блог – це місце, де автори можуть висвітлювати свої суб’єктивні думки та пропозиції. Редакція «Сихів.Медіа» може не погоджуватись з думкою автора, проте кожен має право висловитись.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ