Ні жарко, ні холодно. Кілька слів про ІТП

Тарас Репицький

Опубліковано:

А комусь і не холодно, і не жарко. Що взагалі відбувається в нашому районі в плані забезпечення населення теплом?

В 2018 році сферу ЖКГ Львова сколихнула цікава новина «Сихів стане першим енергоефективним районом в Україні»! Ну але ми ж у Львові любимо бути першими, гарно все анонсувати, а потім …

«Уже за чотири роки найбільший район Львова має стати взірцем для наслідування в економії тепла та енергії. У місті стартував новий проєкт «Енергоефективний район». За німецькі кошти та з допомогою європейського досвіду будинки облаштують індивідуальними тепловими пунктами».

Останні три слова власне й складаються в чарівну абревіатуру «ІТП», яка за неофіційними даними в 2021 стало улюбленим словом мешканців Сихівського району. Трохи мудрих слів, щоб пояснити нахіба воно нам.

ІТП – це комплекс обладнання (автоматичні регулятори, регулювальні клапани з електроприводом і запірна арматура, циркуляційні насоси і елементи керуючої електроніки, вимірювальні прилади тощо). По факту, місією обладнання є догрівати воду на вході в будинок, ефективно регулювати цей процес, і в дні коли на дворі тепло – відключати його та таким чином берегти копійочку. При цьому – обладнання має автоматичний зовнішній датчик, то ж дозволяє якісно налаштувати роботу ІТП.

Ідея дуже хороша, і дозволяє економити кошти за опалення, і підвищити відповідно енергоефективність будинку. Як кажуть люде «в Європі вже давно так». Але є одне але. І не одне.

Монтаж ІТП відбувався без згоди співвласників будинку. Тобто Вас. Це у випадку якщо у Вас немає ОСББ. Якщо ж Вам пощастило створити ОСББ, то у вас було більше важелів впливу. Бо в деяких будинках, як розповідали мешканці, ІТП встановили в підвалі, які належали окремим мешканцям, ще й без попередження повикидали речі, ще й залишили сміття в підвалі. Ну не у всіх будинках і це вже добре. Але ж не робиться так. Це порушення Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Інше але – не все обладнання, яке встановили – було змонтовано правильно. Це вже питання до підрядника робіт, а хто це саме – дізнатись простим смертним не так просто.

Обладнання ІТП яке знаходиться в будинку – перебуває на балансі і обслуговуванні ЛКП «Львівтеплоенерго». Тобто, якщо Ваш будинок вже має ІТП, але його ще не підключили до роботи – маєте ще часу до наступного опалювального сезону, щоб вплинути на перевірку системи. І навіть якщо є ОСББ – теж запросіть спеціаліста, щоб перевірив якість встановлення і роботи, бо поки діє гарантія – варто це використовувати.

І найважливіше АЛЕ. Які варіанти розвитку подій пропонують експерти ПЕРЕД монтуванням ІТП?

«Перший – це попередньо відремонтувати внутрішньобудинкові інженерні мережі. Також провести промивку системи і опалювальних приладів (радіаторів) від накипу та різних механічних забруднень. До слова, це обов’язковий захід для поточного обслуговування внутрішньобудинкової системи опалення. Далі – у Вашому підвалі замінити ту запірну арматуру, яка вийшла з ладу. У будь-якому випадку це необхідно зробити, інакше через постійні протікання система опалення Вашого будинку буде давати збої, або ще гірше – подібна ситуація призведе до аварійного стану всього будинку.

Коротше кажучи, у Вашому підвалі має бути сухо і комфортно! Тільки після виконання хоча б цих заходів можна замінити теплопункт.

Другий варіант – повністю замінити внутрішньобудинкові теплові мережі. При цьому, якщо у Вас однотрубна система опалення, потрібно перейти на двотрубну з горизонтальною (поквартирно) розводкою, що дозволяє, організувати поквартирний облік і регулювання, а, отже, справедливий розподіл витрат на опалення між усіма співвласниками квартир у Вашому домі. І знову ж таки необхідно буде встановити ІТП».

Як розумієте, і перший, і другий варіант потребують підготовки та фінансових затрат на цю всю операцію. Інакше ІТП буде давати збої, й не давати бажаного ефекту.

На практиці, після підключення ІТП й відключення бойлерних, деякі мережі не витримували, й в майбутньому їхня доля теж невідома. «Най ся діє воля Божа» – принцип, який на жаль в сфері житлово-комунального господарства не повинен застосовуватись.

Ще один нюанс полягає в тому, що населенню не було здійснено роз’яснення що таке ІТП, не було інформаційних компаній чи навіть вітальної розсилки СМС від управлінців «Вітаю. У вашому будинку тепер ІТП. Всьо буде круто. І тепло». Як кажуть ті ж мудрі люде – «розсилки новин не перед виборами – теж працюють».

Бо після офіційного початку опалювального сезону мешканців цікавить лише одне «Коли буде тепло?». Ну і «Багато платимо. Сусідка Люся в сусідньому будинку платить на 50 грн менше». Але це вже класика енергоефективності. Про яку – в наступних блогах.

Тому сподіваюсь покращення ІТПшної ситуації й добробут мешканців району, важливіший ніж вчасне звітування перед донором.

#ВсеБудеСихів

Тарас Репицький, засновник ГО “Сихів.Медіа”

Блог – це місце, де автори можуть висвітлювати свої суб’єктивні думки та пропозиції. Редакція «Сихів.Медіа» може не погоджуватись з думкою автора, проте кожен має право висловитись.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ