Ми потребуємо новорічного настрою більше ніж на 120 хв!

Софія Кос

Опубліковано:

Різдвяні серіали для любителів фентезі, Marvel та охочих дивитися «без напрягу». На скільки часу вистачить три серіали

У нас є чотири дні знайти новорічний настрій, якщо його немає, та цілий місяць, щоб на правах зими й січня втримати його. Щороку напередодні свят на телеканалах транслюють різдвяні фільми, але я ще ні разу не зустрічала таких серіалів. І навіть не чула, що їх знімають. Тож для того, щоб виправити це я відшукала-таки серіали, які можуть піднести нам новорічний настрій. Але чи вдається передати через них святкове очікування так само добре, як через фільми?

«Різдво з сімейкою Муді» («A Moody Christmas»)

Австралійський серіал режисера Трента О’Доннелла. Вийшов у 2012 році у жанрі комедії.

Про що серіал? Молодий Деніель Муді щороку на Різдво відвідує свою родину, яка живе в Австралії. І летить з Лондона до Сіднею, щоб відпочити в колі близьких. Але щоразу свято у родині Муді перетворюється на розв’язання проблем та божевільних вчинків, які обов’язково хтось створить. У серіалі є ще романтична лінія в житті Дена (він з його кузеном двічі мінялися місцями в стосунках з однією й тією ж дівчиною).

Є цікава фішка у цій роботі. Кожна наступна серія – це кожне наступне Різдво. Тобто серії не об’єднані між собою чітким спільним кінцем та початком відповідно до серій. Спершу мене це збентежило при перегляді. Але після другого епізоду до мене дійшло, що тут мета не зблизити персонажів з глядачами за допомогою буденності незграбної сімейки, а лише показати окремі моменти з їхнього життя. Поступово передати розвиток подій довжиною в один рік.

Щодо різдвяного настрою, то його передали частково, на мій погляд. Найперше, що входить у ритуал Різдва – це збори всієї родин за столом. Тож цей пункт виконали автори серіалу на всі 100%. Але якщо буде мова про причини настання святкового настрою в українців, то не було найголовнішого – снігу. Взагалі не було зими у серіалі, бо в Австралії набагато спекотніше в зимовий час. Тому від бажання встановити відкритий басейн у грудні стає ніяково. Частково стало сумно, що в них не таке снігове Різдво, як у нас.

У перших трьох серіях я не могла знайти сенсу, але, на диво, далі ставало цікавіше «як же поділять хлопці ту дівчину між собою». Але сподіватися на те, що це справжня комедія, також не варто. Серіал може згодитися для вечірнього перегляду без смислових навантажень. Але новорічного настрою особливо можна не очікувати.

Кадр з серіалу «Різдво з сімейкою Муді»

Непотрібний факт від мене. Герой з фільму «Дім Ґуччі» Паоло Ґуччі, як на мене, чимось схожий на персонажа Террі з «Різдво з сімейкою Муді». Перегляньте серіал. Чи Вам так не здалося?

«Соколине око» («Hawkeye»)

Серіал виробництва студії Marvel, заснований на однойменному персонажі з Marvel Comics. А саме у серіалі транслюють сольну історію з життя месника Клінта Бартона. 

Короткий зміст такий: супергерой хоче забути про свій обов’язок, щоб жити у спокої зі своєю сім’єю. Але все пішло не за планом. У його житті з’явилося дівчисько, яке прагне зайняти місце помічника месника. Клінт згодом змириться з його новою напарницею та навчить її бойових навичок, і вони разом боротимуться проти свого (тепер спільного) ворога.

Кадр з серіалу «Соколине око»

І у Вас може виникнути запитання: «А до чого тут Різдво, Софія?». А Різдва тут більше ніж нам може здаватися. Події відбуваються у Нью-Йорку і тому клімат там достатньо святковий. У кадрі ми бачимо знайому зиму – сніг! Також лунає різдвяна музика і довгоочікуване «Wish you a Merry Chritstmas» у піснях. У багатьох сценах видніються прикрашені вогниками ялинки, багато гірлянд, миготіння та зимових розваг. Автори серіалу дотрималися родинних традицій на Різдво та підіймають питання сімейних цінностей, хоч і сюжет стрічки більше про цінності криміналу.

Кадр з серіалу «Соколине око»

Крім новорічного настрою, можна також отримати залежність від серіалу, що й сталося зі мною. Особливо це стосується людей, які обожнюють детективи й фантастику. А ще краще дивитися серіал, якщо Ви обізнані в Кіновсесвіті Marvel, бо в ньому використано величезну кількість посилань на попередні фільми. Наприклад, події «Соколиного ока» відбуваються після фільму «Месники: Завершення». І усе з тим пов’язане. Хоча я, навіть не бувши знавцем усієї їхньої фільмографії, задоволена переглядом і здивована відважність головної героїні. І якщо ви шукаєте максимально свіжий продукт, то ось він. Серіал 2021 року, а остання серія в оригіналі вийшла 22 грудня, саме за кілька днів до католицького Різдва.

Цей серіал ще особливо сподобається глядачам фільму «Голодні ігри», а саме шанувальникам Катнісс Евердін. Там також є лук і стріли. 

      

Єдиним, кому серіал може не зайти, то це противникам великої кількості графіки в кіно. Хоча будь-яке кіно чомусь нас вчить. А фантастика вчить нас вірити в щось нереальне.

«Король Різдва» («Julekongen»)

І найбільш сніговий серіал «Король Різдва». Це норвезький серіал про фентезі та пригоди.

Ось такий короткий опис сюжету я знайшла:

«Події розгортаються у чарівному королівстві, де магія існує поруч із лицарською доблестю. Темний лорд, мріючи стати володарем країни відомої під назвою Долина лицарів, полює на цінний артефакт, який зробить його непереможним, адже дасть змогу  керувати погодою та  створювати снігові заметілі. На шляху лорда – лише юна  принцеса, яка зберігає як реліквію частину магічного артефакту…»

А ось що можу додати я. Це розповідь про дві різні епохи, до яких є простий шлях-портал зі схованки Кевіна, які він і почав вивчати самостійно. Кевін – це головний герой, школяр. І він напрочуд сильно перегукується з тим різдвяним Кевіном, якого ми всі добре знаємо з «Сам удома». Хлопців також об’єднує спритність, кмітливість та добре розвинені інженерні вміння. У мене це викликало ностальгію. Мені навіть здалося, що сценаристи на таку реакцію глядачів і розраховували, бо цей образ вже у всіх асоціюється з пригодами та Різдвом.

Головний герой Кевін з серіалу «Король Різдва»

Ще одне, що відразу видало стратегію авторів серіалу «Король Різдва» – це повністю протилежні поведінки головних героїв. Ними більшою мірою є діти, і тому їх створили як позитивними і милими, так і негативними, які дратують. Як на мене, такий хід перспективний і виграшний, адже ворожнеча у кіно викликає в нас цікавість щодо того, як же переможе хороший персонаж. А ми всі навчені, що добро перемагає зло.

Якщо говорити про новорічний настрій, то вірогідність з ним зустрітись при перегляді цього серіалу висока. Норвегія неймовірно красива і зимова, тому навіть зображення викликає святкове піднесення. Ялинки, сніговики, подарунки, ковзани і багато снігу. Але крім цього, у житті героїв багато дива, магії, неочікуваності і мрій – саме те, на що ми чекаємо від зими.

Єдине, що може відбити бажання додивитися серіал до кінця – це повільний розвиток подій, і обіцяні пригоди, які довго тягнуться і стають нудними. Це великий мінус у серіалах, але треба при цьому врахувати, з якими намірами Ви збираєтеся їх дивитися.

Отож, чи вдається різдвяним серіалам передати особливий настрій перед зимовими святами, вирішувати особисто кожному з нас. Я ж, на час перегляду, мала сумніви щодо успішності таких робіт, але через кілька днів мої враження змінилися.

Підрахунки

«Різдво з сімейкою Муді» має 6 серій приблизно по 30 хв кожна.

«Соколине око» 6 серій по 45 хв.

«Король Різдва» 24 серії  по 25 хв.

Якщо дивитися щодня по одній серії, то три серіали вистачить на 36 днів. Тож від сьогодні Ви маєте асортимент на «що ж то подивитися новорічного?» до кінця січня. І на перегляд усіх пропозицій Ви витратите близько 18 годин.

Софія Кос

Блог – це місце, де автори можуть висвітлювати свої суб’єктивні думки та пропозиції. Редакція «Сихів.Медіа» може не погоджуватись з думкою автора, проте кожен має право висловитись.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ