«Якщо вас це драйвить, тоді беріться до справи!». Львівський підприємець про бізнес і майбутню роботу у HoReCa Centre

Опубліковано:

«Якщо вас це драйвить, тоді беріться до справи!». Львівський підприємець про бізнес і майбутню роботу у HoReCa Centre

Степан Яців — львівський підприємець, який у свої 32 вже має декілька бізнесів. Це і «Перша кава», та інтернет-магазин «Ekava», кав’ярні «Rocket Espresso». Своїй справі він присвятив понад 10 років і не планує зупинятися. У його планах — ріст існуючих компаній, розширення мережі кав’ярень та старт нових проектів. Вже з 1 листопада він працюватиме у новому павільйоні кондитерських та бакалійних виробів HoReCa Centre, що на оптовому ринку «Шувар».

В інтерв’ю «Сихів Медіа» Степан Яців поділився історією старту свого бізнесу, розповів, чи потрібна професійна освіта підприємцю, а також  дав кілька порад тим, хто нині тільки планує починати проект.

*Партнерська публікація

Професіонал без профільної освіти

Моя освіта не пов’язана з підприємництвом, менеджментом чи фінансами. Я стоматолог. Однак у 2008 році, ще будучи в університеті, почав займатися бізнесом. Справа почала все більше приносити задоволення, було набагато цікавіше займатися цим процесом, більше азарту, емоцій і… все закрутилося. Я не вчився цьому, але вважаю, що це плюс, адже дозволило нестандартно поглянути на ситуацію та ринок. Навряд чи спеціалізовані дисципліни мені би це дали.

Ми починали все командою. Спочатку, звісно, були кредити, адже малий і середній бізнес достатньо важка сфера. Але все пішло добре, борги віддали і працюємо далі.

Залишати бізнес не збираюся. Ми хочемо зробити правильну еко-систему у ньому і сервіс, якого зараз бракує у всіх сферах. Місто розвивається. Хочеться робити свій напрямок значно зручнішим для покупців, пропонувати вигідні, адекватніші ціни, кращі пропозиції.

Конкуренція висока, але вона змушує рухатися і допомагає покращити наші якості. Я вважаю, що будь-яка конкуренція, якщо вона адекватна, справедлива, тільки стимулює бізнес.

Хочеться забезпечувати унікальну торгову пропозицію. Ми аналізуємо те, що потрібно буде нашим покупцям і клієнтам у найближчі роки, дивимося вперед і думаємо, як зробити цілісну пропозицію. Таку, щоби наш клієнт менше шукав в інших місцях, а більше був відданий нам у плані ціни, сервісу та якості.

Більше року тому ми пішли у сторону B2B (бізнес для бізнесу) і продаємо обладнання, кавову продукцію, яка призначена для кафе, барів, ресторанів, офісів та ін.

“Зокрема по цьому напрямку будемо розвиватися на «Шуварі». Там буде і зона для переговорів, і місце, де клієнт зможе не тільки побачити товар, а й спробувати його. Мені здається, це крок уперед.”

Але й проектів для широкої аудиторії ми не залишаємо.

Проект майбутнього терміналу HoReCa Centre

Молоді та активні

За останні 5 років ми розширилися на 30% у плані кількості співробітників, тому що працювали у якісному напрямку. І конверсія у нас достатньо хороша. Зараз маємо ще один стрибок, збільшуємо штат — хороші тягнуться до хороших.

Точно знаю, що ніколи не візьмемо до себе некомандну людину. Є багато хороших спеціалістів, але якщо вони не вміють працювати у команді, більше зосереджені виключно на своєму розвитку — нам не підходить.

Останнім часом я керуюся принципом — не обирати працівників виключно з великим стажем. Це заважає у сучасній системі формування бізнесу. Я особисто віддаю перевагу тим людям, які мають бажання розвиватися, вчитися і змінюватися. Ми робимо ставку на молодих  і активних з хорошою життєвою позицією.

80% задоволення

Сказати, що робота для мене є суто роботою, не можу. 80% — це задоволення. Чіткого графіку я не маю, але зазвичай намагаюся працювати з 9 ранку до 9 вечора. Більшість часу проводжу в офісі, утім є дні, коли планую собі логістику по Львову і дивлюся, що робиться на закладах.

Чув від багатьох про емоційне вигорання, але сам не стикався з цим явищем. Циклічно такі процеси підступають, але тут все відбувається, наче у серфінгу. Тебе настигає хвиля і здається, що от-от накриє, але ти встигаєш ухилитися від неї і опинитися нагорі. Або ти, або тебе — по-іншому у бізнесі не буває. Я прихильник того, що всі, хто говорить про емоційне вигорання, — це люди, які самі собі отруюють ситуацію. Умовно кажучи, щодня приходячи на роботу вони промовляють самі до себе, що все складно, важко. Але ж можна приходити і казати, що все класно! А те, що є, операційний процес — ти за нього берешся і виконуєш. Потрібно просто такі речі розрулювати і старатися отримувати від цього задоволення.

Це справа досвіду і хисту. Не кожному дано. Підприємництво — справа важка, адже це постійна комунікація з людьми: з замовниками, з підрядниками, з працівниками. Це постійний рух. Я завжди кажу, що власник підприємства — у першу чергу психолог.

Невдачі — крок уперед

Невдачі завжди були. Але я розцінюю їх як крок уперед. Ще навіть більший крок, ніж удача. Тому що удача — це що? Везіння і все. Очевидно, якби невдач було більше, то не було би руху уперед. Але якщо вони усвідомлені, це інша справа. Має стояти питання: для чого ти це робиш і яку мету переслідуєш. І потрібно на всьому вчитися. Якщо тут не пішла новий заклад — проаналізуй, чому так сталося, і при виборі нового місця розташування не припускайся таких помилок.

З власного прикладу. За останній рік ми відкрили два об’єкти. Попрацювали по три місяці в кожному і побачили, що місце поступово розкручується, але повільно. І закрили локації, бо зрозуміли, що оренда занадто висока і себе не виправдовує.

Ми до цього ставимося спокійно: пішло, значить пішло, не пішло — пробуємо інше. У нас різні напрямки, тому ти просто переключаєшся з одного на інший. У тебе відверто немає часу сидіти і роздумувати. Ти зрозумів, чому не вдалося, зроби висновки і йди далі.

Як відкрити свою справу і без чого не обійдеться жоден підприємець

Тим, хто тільки планує почати свій бізнес, можу дати такі поради:

  1. Зрозуміти, чого насправді ви хочете. І у першу чергу, на найближчі пару років для себе. Починати бізнес, коли ви не розставили пріоритети в особистому житті, у тому числі, означає ще більше заплутати себе.
  2. Проаналізуйте, що вам подобається: від яких товарів і послуг ви отримуєте задоволення.
  3. Знайдіть, кому ви це будете пропонувати. Варто зрозуміти, чим ці люди займаються, де проводять свій час, як вони ходять та ін. Напишіть цілу історію про те, як ви будете відкривати свій заклад, хто буде туди приходити і як він в деталях буде виглядати.
  4. Прорахуйте всі ризики. Ідея ідеєю, але має бути тверезий розум. Тільки після цього шукайте гроші і втілюйте проект.
  5. Робота в проекті чи компанії починається не в процесі, коли ви її робите. Найважчий етап і точка відліку — це його запуск. Тоді вже починається hard work. Але якщо вас це буде драйвити, тоді займайтеся.

Сучасному підприємцеві не вижити без моральності, репутації (адже Львів невелике місто), стресостійкості, любові до своєї справи та азарту. Під моральністю я маю на увазі дотримання певних принципів: що робити можна, а що ні. Робити бізнес суто для грошей, я вважаю, нецікаво. Якщо ти любиш свій продукт, то тобі подобатиметься і продавати його, і розвивати, і робити для гостей так, як би ти це робив сам для себе.

Прибуток бізнесу, кількість гостей у закладі, проданих товарів і забезпечення фірми грошима для функціонування —  це оцінка роботи власника, у першу чергу.

Робота і сім’я

Ті, хто відмовляються від започаткування бізнесу через родину, страх, що вони не зможуть приділяти увагу і їй, і проекту, просто кривлять душею. Це все відмовки. Багато хто демонструє на власному прикладі абсолютно протилежні речі і я дотримуюся думки цих людей.

Мені здається, що все має відбуватися органічно. Концентруватися на чомусь одному — це вибір кожного, але все можна поєднати і тоді цікавіше виходить. У мене, наприклад, зараз період концентрації на справі — ти її любиш, приділяєш більше часу, але ти це робиш свідомо. Казати, що на мене щось впливає, я не можу, це було би внутрішньою відмовкою.

Наразі у мене немає дітей, але у перспективі, якщо їм буде подобатися справа, якою я займаюся, думаю, вони зможуть її продовжити. Поки що у моїх планах докапіталізувати бізнес і зробити його якомога менш залежним від людського фактору.

HoReCa Centre — торговий павільйон кондитерських та бакалійних виробів на оптовому ринку «Шувар», який почне функціонувати 1 листопада. Офіційне відкриття відбудеться 17 листопада о 10:00.

*Партнерська публікація

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ