10 фактів про модульне містечко “Маріяполіс”

Опубліковано:
Фото: Міський центр підтримки внутрішньо переміщених осіб

Модульне містечко “Маріяполіс” — найбільше у Львові, отримало свою назву на честь святої Діви Марії та легендарного Маріуполя. Перші переселенці почали заселятися сюди 19 травня 2022 року. Сьогодні ми підготували для вас 10 фактів про це місце, де кілька сотень українців знайшли безпеку та затишок — модульне містечко “Маріяполіс.”

1) Модульне містечко на Сихові — є найбільшим у Львові. Станом на сьогодні тут проживають 984 людини, з яких більше ніж 200 – діти, з різних куточків України, зон активних бойових дій.

2) Земельна ділянка, де розташоване містечко, належить Салезіянському Згромадженню Святого Івана Боско, Української греко-католицької церкви. Спочатку на цій території планували збудувати загальноосвітню школу з особливим напрямком християнського виховання, однак тепер тут знайшли прихисток українці, які були змушені тікати від війни.

3) Спершу помешкання були одноповерховими, але взимку 2023 року там встановили нові ряди двоповерхових модульних будиночків. Мешкати в них зможуть 1400 людей. Оскільки “Маріяполіс” є найбільш пристосованим містечком до проживання взимку, в лютому 2023 року сюди переселили мешканці з інших містечок, яку були у Львові: у Стрийському парку, на вул. Івана Пулюя та пр. Червоної Калини.

4) У “Маріяполісі” немає режиму дня – кожен живе, як вдома, займаючись тим, що хоче. При заселенні мешканці підписують договір на пів року, після чого модуль стає їхнім тимчасовим домом. Також необхідно пройти медогляд. Договір включає загальні правила перебування, такі як дотримання дисципліни, дбайливе ставлення до майна, заборона на зловживання алкоголем і наркотиками.

5) У містечку є все необхідне: загальний зал, кухня, душ, туалет, пральня. Пральню та прибирання по локаціях забезпечують самі мешканці. Також у “Маріяполісі” працює цілодобова муніципальна охорона. Кожен мешканець має декларацію з міським лікарем, а організаційні питання вирішуються на загальних зборах.

6) Окрім базових зручностей, у “Маріяполісі” є реабілітаційна кімната, де люди віком 60+ можуть покращити своє здоров’я, відновити функції організму та пройти реабілітацію після захворювань. Кімната оснащена степ-платформами, фітнес-м’ячами, гантелями, спеціальними резинками, біговою доріжкою та велотренажером.

7) Про дітей у містечку також турбуються. У березні минулого року там облаштували ігрові кімнати, де діти можуть гратися та відпочивати. Крім того, на території для дітлахів регулярно організовують різні активності та майстер-класи, забезпечуючи дітей цікавим і корисним дозвіллям.

8) Мешканці модульного містечка на Сихові активно займаються волонтерством. Вони збирають продукти, які передають до Львівської волонтерської кухні для забезпечення військових на фронті, а також плетуть маскувальні сітки для захисників. За рік сплетено вже 217 сіток.

9) Як тільки зайти на територію модульного містечка на Сихові, одразу можна помітити доглянуті клумби та грядки. Під вікнами будинків ростуть огірки, помідори, кукурудза, соняшник, кабачки, гарбузи, петрушка, цибуля, зелений горошок і навіть кущ картоплі. Мешканці містечка з любов’ю доглядають територію, створюючи справжній сад-город навколо своїх будинків.

10) “Маріяполіс” – подарунок Україні від польського уряду за підтримки Міністерства розвитку громад та територій. Місто забезпечує комунікації, побутові умови, благоустрій і контролює, щоб містечко мало все необхідне для якісного життя – від прибирання до гарантування безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До модульного містечка Маріяполіс завітала студентка швецького університету

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ