Центр «Джерело» надає послугу догляду вдома понад 1800 мешканцям Львова

Опубліковано:

Центр соціальних послуг та реабілітації «Джерело» надає послугу догляду вдома понад 1800 мешканцям Львова. Більшість з них на схилі життя залишилися самотніми та потребують сторонньої допомоги. Їх підтримують фахівці «Джерела» завдяки послузі догляду вдома.

Соціальні робітники «Джерело» приходять до своїх підопічних не лише, щоб допомогти у побуті – доглядати, зварити їсти, прибрати у квартирі, купити потрібні продукти й ліки, заплатити за комунальні послуги, відвести до лікаря, а й часто стають друзями, надійними помічниками та чи не єдиною розрадою у теперішньому непростому житті.

Серед тих, хто отримує послуги в центрі, є Дарія Кусень, яка у липні відсвяткувала 80-річчя. Жінка родом із Самбора, проте у Львові проживає вже кілька десятків років.

Майже усе життя Дарія Михайлівна працювала у кафе при львівському Будинку офіцерів. Розповідає, що, годуючи офіцерський склад, делегації, посольства, об’їздила майже всі українські міста, Польщу, Чехію. Також вона готувала страви і возила продукти на різні полігони, навіть у ліси, тобто усюди, куди дислокували військовослужбовців. 

З чоловіком жінка прожила недовго і розлучилася. Каже, що через те, що побралися з ним не по любові, дітей так і не мали. З рідних у неї залишились хіба що племінники та діти племінників. Дехто з них за кордоном, інші живуть у Самборі, але приїжджають до Дарії Михайлівни не так часто. Небагато у жінки залишилось і подруг. Навідуються, зазвичай, сусіди та давні знайомі.

«У мене про подруг та співробітниць лише хороші спогади. Хоч ми багато працювали і мало заробляли, все було по-іншому. Ми були дуже дружні, веселі, горою стояли одна за одну. Зараз життя змінилося. Біля мене майже нікого не залишилось», – розповідає Дарія Михайлівна.

Ось уже близько п’яти років жінка користується послугою догляду вдома. Другий рік поспіль до неї приходить соціальна робітниця Ірина Пивовар. Дарія Михайлівна каже, що Ірина – її справжня помічниця і розрада, адже та не лише допоможе прибрати у квартирі, купити все потрібне в магазині чи аптеці, винести сміття, зняти показники лічильників і вчасно платити за комунальні послуги, а й вислухає, поговорить з нею як з другом і мамою. 

«Навіть у вісімдесят з такою помічницею моє життя – триває», – зазначає 80-річна співрозмовниця.

Жінка розповідає, що через те, що у молодості цілими днями їй доводилось працювати «на ногах» і стояти за прилавком у капронових колготках і туфлях на каблуках, тепер дуже болять ноги. Зараз Дарія Михайлівна повільно ходить по квартирі, інколи вибирається на вулицю, щоб посидіти у сквері чи купити найнеобхідніше. 

Загалом, за словами керівниці філії допомоги вдома та соціальної адаптації Центру соціальних послуг та реабілітації «Джерело» Ольги Ільчишин, на сьогодні джерельні працівники приходять до 1850 сеньйорів і сеньйорок, які проживають у Львівській громаді. Найстаршій підопічній виповнилось 100 років.

Лише з початку 2024 року на послугу взяли близько 200 нових сеньйорів і сеньйорок. Усі вони живуть у різних районах Львова, а найбільше отримувачів послуги, а це по 300-350 людей, – у Галицькому, Шевченківському і Залізничному районах. Найменше – у Сихівському районі. З усіма літніми людьми працює близько 150 соціальних робітників «Джерела».

Скористатися послугою догляду вдома можуть літні жителі Львівської громади, які на пенсії і не можуть себе самостійно обслуговувати. Відповідно до змін у законодавстві, якщо сеньйор чи сеньйорка мають дітей, але з ними не проживають, і отримують невелику пенсію, то можуть розраховувати на послугу догляду вдома.

Соціальні працівники центру «Джерело» допомагають:

·       дотримуватись особистої гігієни, приймання ліків, годування;

·       господарювати та пересуватися квартирою;

·       оформити документи, оплатити комунальні послуги;

·       отримати психологічну підтримку;

·       отримати інформацію з питань соціального захисту населення;

·       організувати взаємодію з іншими фахівцями та службами;

·       у соціальній адаптації.

Для того, щоб почати отримувати послугу догляду вдома, достатньо звернутися із заявою у відділ соціального захисту свого району за місцем фактичного проживання, або зателефонувати у контакт-центр для людей у складних життєвих обставинах за номером телефону:

·       097 400 22 88

·       063 400 22 88

·       066 400 22 88

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До кінця року у 2 000 українських шкіл з’являться офіцери безпеки

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ