Місто-сад на Новому Львові: цікаві факти

Опубліковано:


У 20 столітті в сучасному мікрорайоні Новий Львів архітектори Ф. Касслер та А. Остен запланували збудувати дільницю вулиць, які з висоти нагадували б сонце. За їхнім проектом вони мали вигляд прямокутника з великою круглою площею, від якої розходилось шість вулиць променями. Ми зібрали цікаві факти про історію міста-саду.

За ідеєю архітекторів ділянки мали забудовувати віллами та 2-3-поверховими будинками з садами. Ми підготували цікаві факти про місто-сад, який мали реалізувати століття тому.

  • Новий Львів – дільниця на південно-східній околиці Львова, що розбудовувалася у 1910-1970рр.
  • На початку ХХ ст. тут мали продовжити урбаністичну концепцію міста-саду, яку не змогли довершити Іван Левинський та Юліан Захаревич на Новому Світі.
  • В 1910 архітектори Ф. Касслер та А. Остен запланували збудувати дільницю вулиць, які з висоти нагадували б сонце. За їхнім проектом вони мали вигляд прямокутника з великою круглою площею, від якої розходилось шість вулицями-променями. За ідеєю архітекторів ділянки мали забудовувати віллами та 2-3-поверховими будинками з садами.
  • Новий Львів від міста мав відділяти парк Залізна Вода, закладений у 1905 р. на схилах між Красучином і Софіївкою.
  • У 1930-х роках на південь від парку, між сучасними вулицями Тернопільською та Ярославенка, під керівництвом архітектора Тадеуша Врубеля розбудовано у стилі функціоналізму дільницю вілл, яку назвали Залізна Вода. Більшість будиночків спорудили за типовими проектами.
  • Зі заходу Нового Львова, на початку нинішньої вулиці Панаса Мирного, збудовано у 1920-х колонію вілл для урядовців та «середнього класу» під назвою Власна Стріха. Тут практично повторюються два типові проекти у дворковому стилі архітектора Владислава Клімчака. Паралельна вулиця Над Яром (сучасна Енергетична) забудована на межі 1920-1930-х триповерховими будинками у стилі раннього функціоналізму за проектами Збіґнева Жепецького.
  • У 1933 році за проектом Вітольда Мінкевича у центральній частині Нового Львова збудовано високу червону водонапірну башту, для постачання води в даний район.
  • На південь від вул. Панаса Мирного утворилася промислова зона Нового Львова, яку започаткувала у 1907-1908 рр. міська електростанція на Персенківці. А у 1950-х колишній велосипедний завод перебудували на «Полярон» – підприємство військової електронної техніки, виробництво напівпровідникових мікросхем, електролітичних конденсаторів та електронних ламп великої потужності.
  • Забудову Красучина продовжили лише у 1950-х рр., коли споруджували стандартні дво- і триповерхові  будинки на вулицях Угорській і Віденській. У 1960-х планувальну схему Ф. Кесслера та А. Остена зламали і, замість площі-сонця з променями, заповнили прямокутник Нового Львова хрущовками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОСББ зможуть отримати компенсацію за встановлення сонячних панелей

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ