Місто в місті: що відомо про приміщення науково-дослідного інституту на Новому Львові, яке хочуть продати за 23,6 млн гривень

Опубліковано:

На вул. Тернопільській, 10 та 24А планують продати 3 приміщення держпідприємства “Львівський науково-дослідний і проектний інститут “ЛьвівбудмНДІпроект”. Про те, як в мікрорайоні Новий Львів місцеві архітектори хотіли створити “місто в місті” читайте далі.

У Львові 1930-х років вулиця Цєшинська, нині Тернопільська, мала неабияке значення. Львівські архітектори Фердинанд Касслер, Адольф Піллер та Александер Остен задумали перетворити місце цегельного заводу та фільварку Красічин на квартали міста-саду, складені з дво- та триповерхових будинків, оточених садами. Цей проект, який мав стати своєрідним містом у місті, реалізовувався доволі тривалий час. 

Перші вілли на Новому Львові з’явилися ще перед Першою світовою війною, а роботи продовжилися після війни, хоча це тривало довго. Вулиці отримали свої назви лише наприкінці 1920-х років, і до початку Другої світової війни ділянка так і не була повністю забудована. Поряд почали з’являтися нові дільниці, такі як Власна Стріха, Залізна Вода, Над Яром.

Для потреб мешканців у 1933 році збудували водонапірну вежу, в якій передбачили широкі металеві сходи, що вели на обладнаний оглядовий майданчик для огляду мальовничих околиць. На тлі тієї водонапірної вежі на передньому плані будуються три нові вілли (№ 24, 26, 28), які дотепер стоять на вулиці і входять до реєстру пам’яток архітектури місцевого значення. У №28 дбайливі мешканці зберегли покриття оригінальною дахівкою. Праворуч на фото видніє вежа костелу, хоча достеменно не відомо, що це за костел, адже поки що не знайдено інформації в доступних джерелах.

Про будівлю №15 відомо, що це одна з перших вілл дільниці. За совєтів там спочатку розмістили військкомат, а згодом ЖЕК “Новий Львів”. Після приходу радянської влади дільниця була перепланована і забудована житловими багатоквартирними будинками у 1950-70-х роках, а увесь район від Козельницької до Стуса в народі називають Новим Львовом.

ЧИТАТЕ ТАКОЖ: 10 фактів про Новий Львів

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ