Огляд кіномана: українське кіно у новому році: прем’єри 2022 та фільми 2021 року, які ми ще не бачили

Софія Кос

Опубліковано:
Кадр з фільму “Носоріг-2”

Новинки від українських кіностудій: комедії, кримінал та драми. Перемоги на кінофестивалях. Фільм за книгою Кузьми Скрябіна. Які жанри переважатимуть в Україні у 2022 році. Та що нам пропонує фільмографія улюблених світових кінозірок.

Кожен Новий рік вселяє в нас віру в щось нове, краще й успішніше. Ось і прийшов той період, коли потрібно починати працювати над усіма своїми бажаними очікуваннями щодо 2022 року. А ще час побачити, чого очікувати і від українського кіно, яке анонсує нові й перспективні прем’єри та прокати. Новий рік буде щедрий на якісні українські фільми, принаймні таке обіцяють тизери.

Отже, що саме ми можемо подивитися у 2022 році з українського кінематографа та які дні у календарі завчасно треба виділити на похід у кінотеатр.

«Справжній Санта» –13 січня 2022 року

Новорічна романтична комедія режисера Маркіяна Мірошниченка за сценарієм Марини Смілянець.

За назвою можна зрозуміти, що сюжет буде на основі тяжкої долі Санти та всіх людей на Різдво. Але головне тут – акторський склад. Головні ролі виконують Михайло Аугуст, Ксенія Мішина, Богдан Бенюк, Олександр Попов, Дар’я Петрожицька та Володимир Шумко. У фільми ми зможемо побачити акторську гру й інших колег Володимира Шумка, які також є учасниками українського ImprovLiveShow, Валентина Міхеєнка та КонстантинаТрембовецького. Як на мене, ця комедія має бути цікавою і смішною як мінімум тому, що в ній взяли участь ці хлопці.

Кадр з фільму «Справжній Санта»

«Стоп-земля»–20 січня 2022 року

Частково соціальна драма про школярів, їхню буденність та переживання від Катерини Горностай – режисерки та сценаристки фільму.

Фільм був створений у 2021 році і світова прем’єра відбулася 1 березня минулого року. І майже за рік часу ця робота отримала 10 нагород з різних премій та кінофестивалів (Берлінський міжнародний кінофестиваль (МКФ), Одеський МКФ, Національна премія кінокритиків «КІНОКОЛО», Премія Кабінету Міністрів України ім. Лесі Українки). І тепер, коли «Стоп-земля» зовсім скоро буде у прокаті, ми самі зможемо переконатися в тому, що ця робота справедливо перемагала.

«Найкращі вихідні» –2 лютого 2022 року

Комедія виробництва FILM.UA Group, режисера Владислава Климчука та сценаристки Анастасії Лодкіної.

Головною локацією найкращих вихідних героїв фільму став Київ, у якому неможливо обійтися без пригод (пригадайте свою першу самостійну поїздку у метро – це ще той стрес та пригода). І тут я знову ж хочу звернути увагу на акторів, серед них є дуже талановиті молоді актори, робота яких дивує і захоплює. Команду Дар’ї Петрожицької, Ірми Вітовської, Наталії Бабенко доповнюють Олександр Рудинський та Максим Девізоров.

Кадр з фільму «Найкращі вихідні»

Також у фільмі взяли участь зірки Юлія Саніна, Артем Пивоваров та Олексій Дурнєв. Я передчуваю, що фільм буде приємно подивитися навіть для того, щоб відчути незвичні емоції, бачачи через екран впізнавані місця Києва, у яких, можливо, Ви самі вже побували офлайн.

«Носоріг»–17 лютого 2022 року

Прем’єра фільму, створеного Олегом Сенцовим, відбулася ще восени 2021 року. Але у прокаті цю драму кримінального жанру ми зможемо переглянути лише цієї зими.

«Носоріг» уже встиг отримати нагороди Стокгольмського МКФ (Швеція) у 2021 році у номінаціях «найкращий фільм» та «найкращий актор», де відзначили Сергія Філімонова, який зіграв головного героя.Фільм про бандита з 1990-тих, часті бійки, вбивства, катування – жорстокість та безкарність. Про бандита, який знайде можливість змінити своє життя.

«Режисер Олег Сенцов, який зняв насильницьку роль молодого чоловіка, блискуче розповідає історію корумпованого злочинного світу та зростання цього злочинця, світу в епоху комуністичного блоку в 1980-х і 1990-х роках», – так прокоментували своє рішення журі Стокгольмського конкурсу.

Здається, що навіть сам факт перемоги викликає бажання приділити свій час цьому фільму.

«Патерн»–17 березня 2022 року

Гостро-соціальний конспірологічний трилер-детектив режисера Тараса Бенюка, він же зіграв головну роль у стрічці. Сценаристи: Тарас Бенюк та Володимир Єшкілєв, як автор однойменного роману, за мотивами якого й знімали фільм.

Дія фільму відбувається на студії, де проходить запис реаліті-шоу «Я ревную». Керівництво каналу, що замовило шоу, не задоволене рейтингами та наполягає на збільшенні кількості провокацій. Продюсер та режисер шоу Антон вимагає від учасників розігрувати сцени ревнощів. На знімальному майданчику ситуація виходить з-під контролю. Адміністративна група шоу виявляється залученою до не контрольованих дій, що змушує Антона підозрювати: в шоу є невидимий сценарій, за яким знімають шоу про фільмування реаліті, для елітних споживачів закритих сайтів.

Кадр з фільму «Патерн»

Короткий опис сюжету звучить досить цікаво, але цього я не можу сказати про трейлер. Мені здалося, що у фільмі передбачено багато агресії та справді не контрольованих дій, що трохи відбило бажання піти на прем’єру та вийти після неї з кінотеатру з відчуттям втрати енергії чи якихось позитивних емоцій.

«Я, “Побєда” і Берлін»–24 березня 2022 року

Подорожній пригодницький фільм зняли за мотивами однойменної повісті улюбленого нами музиканта Кузьми Скрябіна. Це комедійна екранізація режисерки Ольги Ряшиної, фільмуванням якої займається кінокомпанія StarMedia.

Знову ж таки 1990-ті роки. За три дні до запланованого концерту музикант-початківець Кузьма вирушає зі своїм другом Бардом до Берліна на старій «Побєді». Кажуть, там є колекціонер, готовий обміняти жовту бестію на шестисотий «Мерс». Кузьма обіцяє своїй дівчині Барбарі повернутися додому на новій тачці, а хлопцям з гурту – встигнути на виступ. Проте все йде не за планом.

Кадр з фільму «Я, “Побєда” і Берлін»

Хочу відзначити роботу українських артистів, яким довірили по-новому відтворити відомі роботи Скрябіна, які стали саундтреками до фільму. Гурт «Без Обмежень» перетворив пісню «Мовчати», співак MONATIK – «Старі фотографії», а Тіна Кароль виконує «Спи собі сама». Цю частину роботи, на мою суб’єктивну думку танцівниці, яка любить хорошу музику, виконали на всі 100%. Тепер з жагою побачити й відповідний цьому якісний фільм залишається чекати на весну.

«Довбуш»–12 травня 2022 року

Драма, історія, пригоди й бойовик – усе в одному українському фільмі від режисера Олеся Саніна.

Дивлячись трейлер, одразу вловлюєш стиль режисера, який одного разу вже влучив у саме серце і створив культовий фільм «Поводир». І особисто в мене тизер викликав асоціацію з «Поводирем» навіть до того, як я дізналася, хто режисер і ця асоціація відразу змусила мене запам’ятати цю дату аби не пропустити всеукраїнської прем’єри. Повнометражка про братів Олексу й Івана Довбушів та жорстокість польської шляхти над гуцулами. І навіть у виборі теми Олесь Санін дотримується свого стилю та вже особистого обов’язку створювати важливі роботи як для українців, так і нашого кінематографу.

Кадр з фільму «Довбуш»

Чого в нас більше?

Неважкий висновок можна зробити з моїх рекомендацій, що переважають в українському кіно- комедії. Та навіть найпопулярнішими фільмами серед людей стають саме комедії. Так було й в попередні роки: всі завжди чули про «Скажене весілля», «DZIDZIO Контрабас», «Я, ти, він, вона» та навіть комедійні прем’єри 2022 року, яких я не згадала, «Зірки за обміном» та «Любов і блогери». Цеможнапояснити великою кількістю негативу, якого й так достатньо в нашому інформаційному просторі.

Але в Україні, на мою думку, якісніше знімають фільми на історичні, соціально-важливі та драматичні теми. І це не може не тішити. Цьогоріч ми зможемо ближче познайомитися з українськими роботами про кримінал. Можливо, і вони нас порадують гарною картинкою, продуманим сенсом та сюжетом. Тому рекомендую не оминати й інші жанри, лише через те, що «в Україні не вміють знімати серйозне кіно». Це далеко не так.

Як бонус до українського кіно пропоную й декілька прем’єр 2022 року, у яких можна буде спостерігати ГРУ улюблених світових акторів та актрис:

  • Джейсон Стейтем–«Операція “Фортуна”: Мистецтво перемагати»
  • Том Голланд – «Незвідане»
  • Емма Макі – «Смерть на Нілі»
  • Роберт Паттінсон – «Бетмен»
  • Джаред Лето – «Морбіус»
  • БредПітт – «Загублене місто»
  • Вілл Сміт – «Звільнення»
  • Леонардо Ді Капріо – «Вбивці місячної квітки»
  • Марго Роббі – «Вавилон»
  • ДжейсонМомоа – «Аквамен і загублене королівство»
  • Аня Тейлор-Джой – «Північанин»

Софія Кос

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ