Як поставити цілі на 2022 рік

Роксолана Токарська

Опубліковано:

Кожного нового року весь світ ніби починає життя з «чистого листка». Зайнятись спортом. Прочитати десять книг. Вивчити англійську. Запустити бізнес. Часто ми намагаємося ставити собі цілі на рік, які змінять наше життя, але не завжди вдається їх реалізувати.


З чого почати?
Потрібно проаналізувати цілі попереднього року: подивитися, що було зроблено, а що — ні, подумати, чому так сталося. Не засмучуйся, якщо не все збулось, швидше за все, це не твої цілі, а бажання догодити комусь, просто передумав. Це норма. Ми змінюємося і наші цілі теж.
Тобто спершу робимо аналіз помилок, а тоді плануємо.


Як правильно сформулювати свої цілі?
Я пропоную використовувати вправу «Колесо життя». Виділити 8 головних сфер: сім’я, здоров’я, відносини, фінанси, кар’єра, особистісний розвиток, духовний ріст, відпочинок і записувати мету для кожної з цих життєвих складових.
Кожна мета повинна відповідати вашим цінностям. Бути досяжною, актуальною і конкретною, а не «метою заради мети». При постановці цілей можна користуватися системою SMART:

S — Specific (конкретика). Мета повинна бути конкретною.
Чого саме ви хочете?


Наприклад:
«Я хочу поїхати в подорож за кордон» – це абстрактна мета.
«Я хочу поїхати в Грецію до 1 жовтня» – це конкретна мета.

M — Measurable (вимірність). Результат можна легко виміряти.
За якими критеріями ви будете вимірювати досягнення мети?

A — Achievable (досяжність).
Важливо реалістично оцінити своє навантаження і можливості. Дати собі чесну відповідь на запитання, чи дійсно поставленої мети можливо досягти за вказаний термін.
R — Realistic (реалістичність, значимість).
Мета повинна бути дійсно важливою для вас. Цілей важко досягати, коли вони продиктовані трендами або іншими людьми, а не вашими особистими цінностями. Важливо визначити, чому ця мета значуща саме для вас.

T — Timed (часовий відрізок).
Повинна бути точка відліку і фінальна дата реалізації мети. Ціль повинна бути обмежена за часом. Важливо чітко і реалістично визначити, до якого терміну потрібно її досягти.

Поставте собі 10-15 цілей на рік і розпишіть «алгоритм дій», щоб вони здійснились.
Відчуйте свій внутрішній стан наприкінці року.
Не список виконаних задач, а себе самого: як ви себе почуваєте, яке у вас оточення, хто ці люди, від чого ви отримуєте задоволення, ваш стиль життя, як проходить ваш день. Зловіть цей стан. Ця візуалізація майбутнього — ключик до того, щоб визначити саме ваші пріоритетні цілі.
Ніхто вам не скаже, як планувати правильно. Знайдіть свій шлях і метод, комфортний та ефективний на даному етапі життя.

Ну і головне – дія! Зміни, які ти почнеш робити зараз. Так, не завтра й не весною, а прямо зараз. Ми думаємо, що попереду ще багато часу, тому відкладаємо кроки до здійснення мрії. Але це не так, час – це обмежений ресурс. Якщо ми хочемо змінити своє майбутнє, то нам потрібно почати змінюватися вже.
Цілі — це наш життєвий орієнтир, який допоможе відчути внутрішню силу, пізнати себе та побудувати життя своєї мрії. Навчіться сприймати їх як своїх помічників, і вас ніщо не зупинить на шляху до досягнення своїх мрій.
Щиро бажаю вам продуктивного 2022 року та здійснення найзаповітніших мрій!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Початок закладено: нагороджено переможців Громадського бюджету

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ