Перезапуск тролейбусу на Новому Львові: реальність чи мрія?

Опубліковано:

Депутат Львівської міської ради пропонує відновити тролейбусну лінію в мікрорайоні Новий Львів, якою не курсує електротранспорт з 2008 року. За попередніми підрахунками, відновлення коштуватиме місту орієнтовно 12,6 мільйона гривень. Журналісти Сихів.Медіа поспілкувались з керівником управління транспорту ЛМР  про те чи можливий перезапуск та на яких умовах.

В мікрорайоні Новий Львів з 1984 по 2008 рік курсував тролейбус №1 (вул. Шота Руставелі – вул. Енергетична), проте його скасували через старт будівництва трамвайної колії на Сихів. Мешканці мікрорайону неодноразово звертались до міста з проханням відновити маршрут, але цього досі не трапилось. 

За словами депутата ЛМР Ігора Зінкевича, відновлення тролейбусної лінії на Новому Львові обійдеться місту в 12,6 млн. 

“Отож облаштування сучасної контактної мережі тролейбуса із використанням українських компонентів обійдеться приблизно 4,3 млн грн, заміна аварійних опор – близько 600 тис. грн, монтаж контактної мережі – 630 тис. грн.

Оскільки кабельні лінії від тягової підстанції № 13 не експлуатувалися 13 років, необхідно провести їх діагностику і ремонт. Це обійдеться приблизно у 1,1 млн грн. Ну і нарешті – оскільки потужності тягової підстанції № 13 зараз використовуються для живлення трамвайної лінії на Сихів, інтенсивність руху на якій зростає, є необхідність встановлення на підстанції № 13 додаткового агрегату – трансформатора та випрямляча. Вартість цього обладнання – близько 6 млн грн. Отож, у сумі маємо близько 12,6 млн грн,” – поділився розрахунками депутат.

Також  провели розрахунок перезапуску тролейбусного руху без відновлення контактної мережі, а саме в форматі запуску тролейбусів з автономним ходом на акумуляторах. Такий запуск тролейбусів з автономним ходом назвали затратнішим, аніж відновлення контактної мережі на 20-річний період.

Ми поспілкувались з керівником управління транспорту ЛМР Орестом Олеськівом та з’ясували, що місто вважає раціональнішим запуск тролейбусів з автономним ходом.

“Цей напрямок є в стратегії розвитку ЛКП “Львівелектротранс”, яку затвердили в 2019 році. Спеціалістами прораховувалось облаштування такої мережі, вартість якої понад 12 млн гривень, але це мінімум з використанням звичайних, не найновіших комплектуючих. Якщо ж говорити про сучасні запчастини, то це плюс 20 млн грн, відповідно. Тобто, це затратно і враховуючи курсування трамваїв на Сихів та автобуса №53, це значні інвестиції,” – розповів керівник управління.

У зв’язку з цим, найімовірніше, на Новому Львові з’являться тролейбуси з автономним ходом, тобто на батареях. Враховуючи затрати на закупівлі та облаштування мережі, вигіднішим для міста є запуск саме таких тролейбусів.

Для реалізації проєкту необхідно, аби депутати міської ради проголосували за надання гарантій. За інформацією керівника управління транспорту, наразі триває комунікація між депутатами, спеціалістами та громадою. Орест Олеськів розповів, що на сьогодні є певне непорозуміння з депутатським корпусом, адже частина депутатів вважає, що електробуси є кращими за тролейбуси з автономним ходом. Над цим питанням ще потрібно працювати. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 фактів про забудову Нового Львова.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ