“Діти – нова цільова аудиторія нашого Центру,” — Марта Іванишин, керівниця Центру Довженка

Опубліковано:

Фото: Сихів Медіа

 

Один з найзнаковіших об’єктів на Сихові – Центр Довженка останнім часом переживає багато змін та перетворень. І, як обіцяє керівництво закладу, найближчим часом матиме чим здивувати сихівчан: і у плані розваг і навчання. Як переформатується місце, де ще років 10 тому сихівчани просто дивилися кіно, та коли відновляться кінопокази у залах, ми поспілкувались із директоркою Центру Довженка – Мартою Іванишин.

  • Марто, у Центрі Довженка уже певний час немає кінопоказів у залах. Також зачинилися заклади громадського харчування, що вже встигли полюбитись сихівчанам. Чому так сталося?

– Насправді Центр Довженка і люди, що тут працюють, є великими шанувальниками кіно і переконані, що кінопокази у Центрі повинні бути. Фільми, які сихівчани мали можливість переглядати у залах, транслював наш партнер ТзОВ «Фантазія». Саме ця компанія заборгувала Центру понад півмільйона гривень за оренду. Зважаючи на те, що нашому Центру потрібно повноцінно функціонувати, ми утримуємо близько 2 тисячі метрів (платимо за комунальні послуги, заробітну плату працівникам, здійснюємо поточні ремонти, плануємо розвиток тощо), ми намагались дійти порозуміння з орендарями мирним способом і пояснити їм важливість співпраці на чесних засадах.

Також ми просили партнера переоформити документи з Центром із дотриманням чинного законодавства, втім керівництво підприємства відмовилось оплатити борг і осучаснити угоди. Це призвело до того, що кінопокази припинили у залах Центру. Але точно можу вас запевнити, що це вимушені кроки і найближчим часом ми відновимо покази фільмів, адже розуміємо як це важливо для сихівчан. Щодо функціонування кафе у Центрі, підприємці уклали договір суборенди із ТзОВ «Фантазія» і коли у нас виник конфлікт із непогашеними боргами, заклади громадського харчування згорнули свою роботу. Втім і над цим ми працюємо зараз, аби відновити повноцінну роботу Центру Довженка.

 

 

 

  • Власне, покази фільмів на даху, просто неба – ця ініціатива виникла як альтернатива, поки немає кіно у залах?

– Зараз, в літню пору, ми розуміємо, що глядачам може бути некомфортно в концертній залі, адже там ще немає необхідної вентиляції. Саме тому ми створили кінопокази на даху та транслюємо їх за хорошої погоди. Наразі ми спостерігаємо за тими, хто приходить, слухаємо відгуки наших глядачів. Далі будемо аналізувати сезон та рахувати економіку, аби перезапустити фільми в концертній залі. Ця зала більшість тижня є порожньою, а вона є дуже дорогою в утриманні для нас, коли там нічого не відбувається. Саме тому можу ствердно сказати, що кіно в залах Центру буде і станеться це вже цієї осені!

 

 

  • Марто, скажіть, які ще із приємних новин чекають на сихівських кіноманів в Центрі Довженка найближчим часом?

– Наразі ми підписуємо договори, аби відновити кіно. Для того, щоб показувати фільми та мультфільми нам потрібні дозволи та КВЕДи, які ми уже отримали для кінодіяльності. Можу стверджувати, що з вересня, на якій би стадії не був конфлікт з Кінопалацом, фільми в залах Центру Довженка будуть. Для нас немає значення, хто саме буде транслювати фільми, але нам важливо бачити гостей, які приходять сюди. І щоб людина до нас повернулася, у Центрі має бути чисто, зручно, затишно.

До речі, ми дещо осучаснили концепт нашого Центру і новою цільовою аудиторією, яку ми для себе обрали на наступні три роки, є діти. Зараз ми розробляємо проєкт “Кіноняня”, схожий формат є в інших кінотеатрах міста. В цьому форматі ми показуватимемо дитячі фільми та мультфільми в час, коли діти зазвичай не сплять, аби мами могли приходити з ними до нас на дитячі сеанси. Але для реалізації цього нам теж потрібно деякий час.

  • Це гарна новина для сімей з дітьми. А чим потішите молодь, студентів?

– Восени у нас з’явиться Молодіжний центр, а саме Школа соціальних мереж. Це частина проєкту «Молодіжний Центр», який ми виграли на громадському бюджеті разом з Церквою Різдва Пресвятої Богородиці. Наступного тижня в нашій старій апаратній стартує ремонт, де буде розташовано конференц-зал, там згодом і, до речі, безкоштовно, зможуть займатись групи.

Про роботу, яка щодня ведеться в Центрі, майже ніхто не знає, бо її не видно, проте ми уже провели 3 тендери, ми закупляємо велику кількість техніки, якої ніколи не було в нас. Молодь з храму створює статут, паралельно з цим ми створюємо громадську організацію Молодіжного центру розвитку.  Разом з церквою ми напрацьовуємо програму дискусійного клубу та події, які будуть відбуватися. Наразі ще не відомо, у які дні що буде відбуватись в Школі соціальних мереж, адже спочатку ми маємо облаштувати інфраструктуру, закупити всю техніку, на якій навчатимуться діти. Лише після цього ми публікуватимемо програму.

 

 

  • Над чим ще працює команда Центру Довженка?

– Зараз наша діяльність полягає в тому, аби кожен куточок Центру Довженка активно працював, був задіяний. На вихідних у нас Центр вакцинації на другому поверсі, також кіно на даху, окрім цього – концерти в залі, а ще – творче навчання для дітей, і навіть танці для літніх людей. Ми зацікавлені в тому, щоб люди перебували у нас якомога довше, затримувались тут та приходили знову, саме тому ми зараз постійно працюємо над новими ідеями.  Насправді робота триває щодня: ми розчистили багато приміщень та багато де зробили ремонти.  Ми розуміємо, що мусимо вкласти фінанси в сучасну інфраструктуру і зробити більш привітні та адекватні приміщення. На сьогодні в концертному залі, який є другим в місті за кількістю місць, потрібно ще зробити вентиляцію та опалення. Ми уже ведемо перемовини з міською радою, аби нам виділили на це кошти.

  • До речі, а чому ви змінили назви залів? Раніше в Центрі Довженка були “синя” та “червона” зали.

– Якщо ви пригадаєте, то Кінотеатр імені Довженка має довгу біографію. Взимку 1986-го року Центр Довженка відкрили для кінопоказів та масштабних зустрічей громадськості. Центр одразу був пристосований для гостей великого району, з двома залами — менший “синій” та більший “червоний”. У час Радянського Союзу, червоний зал не викликав ні у кого запитань, бо колір радянської символіки завжди був присутнім на ключових об’єктах. Це данина комунізму. Будьмо відверті, в часи незалежної України, ми не зобов’язані зберігати ці назви, які нам колись нав’язали. Саме тому тепер у нас “концертна зала” та “кінопалац”.

 

 

Каріна Роханська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Стуса з’явився новий мурал “Рівність”. Фото.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ