Речі в контейнерах: куди пролягяє їх шлях?

контейнери
Опубліковано:

Фото: Сихів Медіа

 

Віддати тим, хто потребує – це вже стало звичкою для багатьох сихівчан.  Непотрібні речі, взуття, канцелярські товари, меблі потрапляють у скрині, встановлені у районі. А що відбувається з цими речами після того, як їх «поглине» контейнер? Куди їх везуть, як обирають, кому віддати, використовують все чи щось викидають? Журналістка Сихів.Медіа відслідкувала їх шлях.

Отож, локацій з такими контейнерами у Сихівському районі є п’ять – на просп. Червоної Калини, 70 (біля входу в храм Різдва Пресвятої Богородиці), просп. Червоної Калини, 35а (АЗС «ОККО» №63), вул. Зеленій, 283 (АЗС «ОККО» №65), вул. Максимовича, 2 (біля Каплиці Успення Пресвятої Богородиці) та на вул. Угорській, 2 (біля входу у Майстерню добрих справ “Емаус-Оселя”). Туди речі можна приносити в будь-який час.

Власне, «Емаус-Оселя» і є тією громадською організацією, яка керує процесом збору від населення непотрібних речей. Окрім того, ця спільнота збирає навколо себе безпритульних людей, допомагаючи їм відновити волю до життя й знову стати частиною суспільства. Філософія «Оселі» полягає у тому, щоб не просто нагодувати чи зодягнути тих, хто не має житла, а й залучити їх до роботи та допомогти стати членом спільноти.

 

 

Також вона започаткувала в Україні встановлення контейнерів – вперше у Львові вони з’явилися 2013 року, а зараз по цілому місту їх є 23. Детальніше про свою роботу нам розповіла Наталя Саноцька, заступниця голови ради спільноти взаємодопомоги «Оселя».

Як часто забирають речі з контейнерів?

«Ми забираємо речі щодня, окрім неділі. Зранку, о 9 годині, наші вантажівки (яких є дві) виїжджають з Винник на рейс, який складається з великого і малого кіл. Перше стосується контейнерів на окраїнах Львова, а друге – тих, які розташовані ближче до центру. У суботу ми виїжджаємо в другій половині дня, щоб максимально забрати речі, які мешканці встигли принести впродовж свого вихідного», – ділиться пані Наталя.

Забираючи речі в суботній вечір, «Емаус-Оселя» звільняє контейнери для неділі, адже саме тоді багато людей заповнюють їх біля церков у різних частинах міста. Таким чином неділя є єдиним вихідним водіїв вантажівок, але з самого ранку в понеділок вони знову прямують до контейнерів.

Також разом з водіями на рейси виїжджають мешканці «Емаусу» – колишні безхатьки, які тепер проживають у спільноті.

 

 

Куди всі речі їдуть далі та що з ними відбувається?

Далі все завозять знову ж таки до Винник, де розташована сортувальня «Емаус-Оселі». Там речі розподіляють на кілька фракцій. Процес сортування виглядає таким чином: речі витягають, ділять на чоловіче, жіноче й дитяче, також окремо відкладають взуття, іграшки, книги, біжутерію, техніку та навіть поліетиленові пакети (їх здають на переробку).

«Відсортовані речі ми, в першу чергу, передаємо до Осередку підтримки безпритульних людей ім. Г. Кофоеда. Це санітарно-гігієнічний центр, який діє при «Оселі». Там працюють колишні безхатьки, а тепер мешканці нашої спільноти. До цього осередку приходять люди без житла, яким потрібно помитися, постригтися, перекусити, попрати свій одяг та отримати нові необхідні речі. Переважно це спортивний, зручний, теплий одяг, також комфортне і хороше взуття. А ще їм дуже потрібні сумки, бо зазвичай все носять зі собою», – пояснює Наталя Саноцька.

Крім того, «Емаус-Оселя» приймає меблі. Їх, звичайно, у контейнери не покладеш, однак можна зателефонувати чи написати на фейсбук-сторінку спільноти й вантажівка приїде до вас. Якщо меблі в хорошому стані, «Оселя» одразу шукає людей, які готові їх забрати.

 

 

Чи віддають одяг ще комусь, окрім Осередку?

До «Оселі» також часто звертаються різні громадські організації, реабілітаційні центри, які допомагають неповносправним чи тим, хто має якусь залежність, терцентри, які опікуються літніми людьми. Вони пишуть листи, де вказують речі, яких потребують. Тож по можливості зі всього об’єму речей «Оселя» відсортовує частину тим, хто цього просить. Усе це відбувається на безоплатній основі.

Проте, є частина речей, яку «Емаус-Оселя» не віддає людям, а відвозить до своїх благодійних крамничок. Їх є дві – одна у Винниках на вул. І. Франка, 53А, а друга в Сихівському районі – на вул. Угорській, 2. Там же розташований і соціальний гуртожиток «Оселі», де мешкають люди, які пройшли курс ресоціалізації і готові повертатися в суспільство.

До таких речей належать: біжутерія, мешти на каблуках, плаття, блузки, жіночі сумки, іграшки. Їх відсортовують, приводять у порядок, чистять.

«Благодійна крамниця – це місце, куди може прийти будь-яка людина та отримати ці речі за благодійну пожертву. Відвідуючи наші крамниці, людина робить відразу три добрі справи: перше — за символічний внесок отримує дуже гарну річ, друге – усі кошти ми перетворюємо на їжу, медикаменти, санітарні послуги, засоби гігієни для безпритульних. Окрім того, ми утримуємо спільноту, 30 колишніх безхатьків, які в нас проживають і проходять курс ресоціалізації», – розповідає пані Наталя.

Ще в докарантинні часи у крамницях «Оселі» влаштовували «соціальний день» – кожної першої п’ятниці місяця туди приїздили люди з вразливих верств населення з усієї Львівської області. Вони могли взяти все з крамниці безкоштовно.

Що відбувається з речами, які не підходять ні для людей, ні для крамниці?

«Левову частку, тобто десь 70% речей ми перевикористовуємо. Та дійсно залишаються речі, які потрапляють в наші контейнери, але не можуть бути використані. Їх ми стараємося переробляти. Це бавовна, папір, скло, метал і поліетилен – те, що доступне в Україні», – зазначає пані Наталя. 

Вражає статистика! За минулий рік «Емаус-Оселя» здала на переробку близько 850 кг речей. Щоправда, ще 95 довелося вивезти на сміттєзвалище.

 

 

Наталя Саноцька наголошує, що є речі, які в нашій країні не переробляють, тож їх доводиться викидати на смітник. І це велика проблема, адже за вивіз сміття «Оселі» потрібно платити немалі гроші. Тож прохання до мешканців не кидати в контейнери те, що неможливо повторно використати чи переробити.

Що варто приносити в контейнери?

В «Оселі» приймають абсолютно все, проте в хорошому стані. Бажано, аби речі були попрані, поскладані, запаковані в пакети, адже поліетилен можливо переробити. Також можна приносити в коробці. Головне, щоб вони не розсипалися в контейнері та під час транспортування. Що стосується взуття, то його краще зв’язувати, щоб воно не погубилося, а іграшки добре упаковувати, щоб збереглися всі деталі.

Важливо, що якщо ваші іграшки без очей чи інших частин тіла, не варто їх приносити, тому що будь-якій дитині потрібна хороша й повноцінна іграшка, а не лялька чи ведмедик без очей. У таких випадках вони просто йдуть на сміттєзвалище.

 

 

Також Наталя Саноцька запрошує усіх сихівчан відвідати благодійну крамницю на вул. Угорській, 2, де можна не тільки зробити добру справу, а й за невеличку пожертву отримати справді хороші речі та допомогти «Оселі» розвиватися надалі.

Юлія Бойчук

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи стане Сихів кращим до кінця 2021 року?

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ