Обливальний понеділок: традиції та їх значення

Опубліковано:

Фото: Вільне життя

 

Перший понеділок після Великодня називають Обливаний понеділок, а ще Поливаний понеділок, Обливний понеділок, Великодній понеділок, Уливанка чи Волочильний понеділок — це другий день Великодніх свят, у який за стародавнім звичаєм, хлопці обливають дівчат водою — «для очищення».

Другого дня (після Великодня), на світанку, хлопці-обливальники ходять по хатах, де є дорослі незаміжні дівчата, обливають їх водою, а ті за це хлопцям дарують писанки. Вважалося, що це має принести дівчині успішне заміжжя. На сьогодні цей день має відмінний від традиційного значення характер.

За стародавніми обрядами, обливати самого себе чи когось водою на Великодньому тижні прирівнюється до очищення святою водою.

 

 

Традиції поливального дня в Україні:

Практично по всій території Бойківщини досі вважається ганьбою дівчини, якщо її хоча б один раз за цей день не облили водою. Дівчата приходили додому зовсім мокрі.

В Обливаний понеділок на Сколівщині дівчата відкуплялися від хлопців писанками, щоб ті не обливали водою.

На Поділлі звичай обливати дівчат водою або парфумами у Великодній понеділок зберігся й досі. В кожному разі до останньої війни цей звичай можна було спостерігати майже в усіх селах Вінниччини, Кам’янеччини та в Галичині.

На Закарпатті дівчат штовхають у річку, тому вони стараються і близько не підходити до води. Але хлопці не здаються – хапають якусь і несуть до потічка.

 

 

Ужгородці розтягують поливаний понеділок на кілька днів: спочатку хлопці обливають дівчат, потім дівчата – хлопців, а далі вже хто як захоче.

У другий день Великодніх свят українці не лише обливаються, також інші існують традиції цього дня: на Прикарпатті колись існувала цікава традиція: заміжні молодиці влаштовували у себе свято. Парубки та дівчата могли приходити до них і танцювати до схочу. За кожен танець хлопець отримував писанку від своєї партнерки. Юнаки ж бігали від дому до дому, збираючи крашанки та писанки.

Також у цей день діти юрбою ходили від хати до хати з гостинцями. У деяких регіонах існує звичай, що діти йдуть до хрещених батьків, які готують для них подарунки.

Проте на Поліссі все відбувається навпаки: хрещені відвідують своїх похресників і приносять їм гостинці. 

 

 

Обливальний понеділок на Галичині:

За народною традицією, на Світлий Великодній понеділок з давніх-давен було прийнято, що хлопці обливали дівчат чистою холодною водою. Так хлопці демонстрували свої симпатії до дівчини, за що отримували крашанку у подарунок.

Також у Львові всі бажаючі цього дня можуть піти до Шевченківського гаю, де веселяться та танцюють народні танці, гаївки та веснянки. Сьогодні це лише забава для підлітків, більшість з яких і не розуміє значення цієї давньої традиції.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квітковий парк Кекенгоф в онлайн-режимі показує цвітіння тюльпанів.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ