10 фактів про Український Католицький університет

Опубліковано:

Фото: ucu.edu.ua

 

Сьогодні ми розкажемо вам цікаві факти про один із найвідоміших львівських закладів вищої освіти, який до всього знаходиться у Сихівському районі. Як ви уже, мабуть здогадалися – мова піде про Український католицький університет (УКУ).

1. Український Католицький Університет успадкував і продовжує наукову діяльність Греко-Католицької Богословської Академії, яку створив у 1928-1929 роках у Львові Митрополит Андрей Шептицький, а очолив її перший ректор о. Йосиф Сліпий.

2. Заснування Українського Католицького Університету (УКУ) в Україні відбулося 28 червня 2002 року.

3. Першим ректором університету став о. Борис Ґудзяк (митрополит Української греко-католицької церкви), з 2013 року ректор — Богдан Прах, владика Борис Ґудзяк стає президентом.

 

 

4. З 2004 року при УКУ діє Інститут екуменічних студій, де студентів навчають взаєморозумінню між християнами різних конфесій.

5. В УКУ прийнято вітатися одні з одними християнським привітом: «Слава Ісусу Христу» (або іншими формами привітання відповідно до християнських свят, як-от: «Христос Рождається!», «Христос Воскрес!»). Інколи лекції, зустрічі чи семінари розпочинаються із молитви.

6. УКУ не отримує жодного фінансування від держави, а існує виключно завдяки благодійним внескам людей з цілого світу (65-75% в структурі доходів Університету) та оплаті студентів (25-35%). За 25 років існування Університет підтримали близько 20 000 благодійників.

 

 

7. На території студмістечка УКУ розташоване унікальне місце спільного проживання та спілкування – Колегіум. На його базі мешкає близько 200 студентів, викладачі, працівники разом з сім’ями, а також сестри редемптористки.

8. Будівлі УКУ розташовані у трьох локаціях Львова. Один із корпусів – на вул. Іл.Свєнціцького, 17 (район Новий Львів). Тут є ректорат та більшість адміністративних відділів, навчаються студенти програм з соціології, соціальної педагогіки, психології.  Філософсько-богословський факультет УКУ знаходиться на вул. Хуторівка, 35а (Сихів). Тут є Інститут екуменічних студій, Музей УКУ, навчаються студенти програм з журналістики та медіакомунікацій.  Університетське містечко розташоване на вул.Козельницька 2а (район Податкової). На території є академічний корпус, колегіум ім. Патріарха Йосифа Сліпого, Університетський храм, Центр ім. Митрополита Андрея Шептицького.

 

 

9. У 2017 році УКУ увійшов до книги «10 успішних українських брендів» – переліку найкращих компаній та організацій України, які задають ритм у своїх сферах.

10. Український католицький університет у 2019  році очолив рейтинг закладів вищої освіти з найбільшим середнім балом ЗНО при вступі. Середній бал вступника на бакалаврські програми на контракт в УКУ у 2019 році склав 183,72 бали.

 

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ