Храми Сихова

Опубліковано:
Храм Різдва Пресвятої Богородиці, Сихів, 24 вересня 2019

Фото: Ярослав Тимчишин / “Сихів Медіа”

У Сихівському районі є багато храмів різних конфесій, серед яких і римо-католицькі, і православні  та навіть протестантські церкви. Ми підготували серію фоторепортажів про всі церкви нашого району. В першому матеріалі читайте про цікаві факти з історії Храму Пресвятої Трійці,  Церкви Різдва Пресвятої Богородиці, Церкви святого архистратига Михаїла та Церкви Введення в Храм Пресвятої Богородиці.

Храм Пресвятої Трійці

Сихівський район серед інших районів Львова має найменше пам’яток архітектури — фактично єдиною будівлею з таким статусом є храм Пресвятої Трійці на вулиці Садибній, 1а. Унікальність цієї церкви полягає в тому, що це єдина автентична дерев’яна церква на території Львова.

Найпопулярнішою версією про побудову храму Пресвятої Трійці є, так звана, козацька. Прийнято вважати, що її збудували козаки Богдана Хмельницького у 1654 році. Цю дату підтверджує табличка на вході у церкву.  Однак за останніми даними, знайденими в архівах Кракова, церкву спорудили мешканці Сихова у 1600 році, тобто ще до Хмельниччини. І все ж визначення «козацька» міцно закріпилося за Троїцькою церквою. 

Парафія церкви охоплювала села Сихів та Козельники. Її парохом до 1941 року був о. Андрій Іщак, проголошений Іваном Павлом ІІ у 2001 році, блаженним. За радянських часів храм був зачинений і лише у 1990 році його повернули греко-католицькій громаді.

 

 

Церква Різдва Пресвятої Богородиці

Найбільшим Храмом Сихові та одним із найбільших у Львові є Церква Різдва Пресвятої Богородиці, яка розташована на проспекті Червоної Калини.  Її збудували у 1995—2000 роках за проектом канадського архітектора Радослава Жука.

Поблизу неї у 2001 році папа Римський Іван-Павло II провів зустріч з молоддю, яка зібрала близько півмільйона людей. Згодом, на цьому місці встановили пам’ятник понтифіку, а у 2007—2010 роках навколо церкви створили сквер імені Івана-Павла II.

 

Церква святого архистратига Михаїла

Церква святого архистратига Михаїла розташована на вулиці Зеленій, 385 і веде свою історію від 1910 року, коли на цьому місці римо-католиками заклали каплицю Пресвятої Діви Марії. Поступово кількість її парафіян зростала, тож у 1936 році коштом парафії за проектом архітектора Анджея Фридецького каплицю розширили до розмірів костелу, а колишня каплиця стала презбітерієм сучасної святині.

У 1946 році радянська влада закрила цей сихівський храм, більша частина його парафіян, забравши костельне майно, виїхали до Польщі, а ключі від храму передали греко-католикам. Однак, греко-католики так само не довго служили у церкві — у 1946 році УГКЦ заборонили, а в храм настоятилем назначили православного священика отця Тарнавського. Відтоді і до 1989 року тут правили священики Московського патріархату.  

 

Церква Введення в Храм Пресвятої Богородиці

Церква Введення в Храм Пресвятої Богородиці, розташована на вулиці Чукаріна, її освятили у 2011 році. Будівництво тривало майже 10 років і починалось з невеликих служб біля хреста по неділях та великих святах — зараз у храмі щонеділі проводять чотири Служби Божі.

 

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ