Продовження трамвайної лінії, енергоефективність та «Полярон». Інтерв’ю із заступником голови Сихівської адміністрації

Опубліковано:

Продовження трамвайної лінії, енергоефективність та «Полярон». Інтервю із заступником голови Сихівської адміністрації

Володимир Івасюк, заступник голови з питань житлово-комунального господарства Сихівської районної адміністрації, в інтерв’ю «Сихів Медіа» розповів про ключові зміни, які очікують на район цього року. А ще — порадив, що робити, якщо у вашому дворі стоїть покинута машина без номерних знаків.

Які найбільші інфраструктурні проекти реалізували на Сихові за 2018 рік? Які заплановані на 2019?

У 2018 ми завершили реконструкцію бульвару на вулиці Морозній. Також зробили капітальний ремонт вулиці Тернопільської. Крім того, вже розпочали капітально ремонтувати вулицю Грунтову і бульвари на Гашека та Зубріській-Довженка. Власне, останні два маємо завершити у 2019. Це з основних об’єктів.

А саме цього року капітально ремонтуватимемо громадський простір, який знаходиться на проспекті Червоної Калини, 121-125.

Скільки коштів пішло на ремонт доріг?

За минулий рік на поточні ремонти доріг і тротуарів у Сихівському районі витратили 15,29 мільйонів гривень.

А як в принципі визначають дорогу, яку потрібно ремонтувати? Мова йде виключно про стан дорожнього покриття чи на рішення впливають фактори на кшталт того, коли її ремонтували востаннє, скільки транспорту користується нею щодня тощо?

Спочатку ремонтуємо магістральні дороги, далі внутрішньо — квартальні проїзди, а потім йдуть вже прибудинкові дороги. Тобто визначальними факторами є: скільки транспорту, яка щоденно проїздить вулицею, та стан дорожнього покриття.

Зараз на сайті Єдиної системи місцевих петицій триває збір для 30 документів, які стосуються різних сфер життя. Це, в принципі, може говорити про довіру мешканців до цього ресурсу. Наскільки активно сихівчани користуються механізмом запитів на зміни через петиції? Які тенденції?

Наші мешканці активно користуються механізмом запитів. Зокрема більше необхідних 500 голосів набрали петиції щодо здійснення реконструкції площі Довженка та продовженої лінії «Сихівського» трамваю від вул. Вернадського до вул. Наукової через Автовокзал. Друга петиція реалізують у комплексі з продовженням будівництва вул. Вернадського від Автовокзалу до Сихова. Тому, думаю, можна говорити про те, що мешканці Сихова користуються даним інструментом для реалізації проектів.

Що, до речі, наразі відомо про проект продовження трамвайної лінії від вулиці Вернадського? Чи є напрацювання?

За результатами голосування дано доручення департаменту житлового господарства та інфраструктури підготувати дорожню карту щодо вирішення питань, порушених електронною петицією. Це дороговартісний проект, який будуть реалізовувати не один рік, але він важливий для Сихівського району.

У місті стартував проект «Енергоефективний район». Можете розповісти про нього детальніше? Чому обрали саме Сихів? Що цей проект змінить для мешканців?

На мою думку, Сихівський район вибрали, враховуючи особливості забудови (дев’ятиповерхові панельні будинки), а також те, що в нашому районі «Львівтеплоенерго» за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку планує встановити 409 індивідуальних теплових пунктів.

Щодо деталей. Програма термомодернізації буде реалізовуватися за кошти Фонду енергоефективності, Львівської міської ради та гроші мешканців. Право на отримання часткової компенсації витрат проекту в рамках програми мають ОСББ. Рішення щодо участі об’єднання співвласників багатоквартирних будинків у проекті мають прийняти мешканці на загальних зборах цього об’єднання.

Сума компенсації за кредитом по виконанню заходів з енергоефективності складе орієнтовно до 70%.

І ще один важливий момент: до участі у програмі допустять будинки, які звели до 2006 року включно, оскільки після 2006 були введені нові технічні вимоги щодо стандартів енергоефективності новобудов.

Я вважаю, цей проект дасть енергозберігаючий ефект для будинку в цілому і комфорт у квартирах зокрема.

Якщо вже заговорили про забудову… Яка зараз картина із територією заводу «Полярон»? Що там зводять і які плюси отримає район від цього проекту?

Територія колишнього заводу буде забудована житловими будинками з підземними паркінгами. Там з’являться дитячий садок і школа, облаштують дитячо-спортивні майданчики та відпочинкові зони для комфортного проживання.

Крім цього, планується будівництво дороги, яка з’єднає Луганську з вулицею Угорською, а це,  у свою чергу, покращить інфраструктуру району.

Що очікує на парк Івана Павла II? Чи планують підключати громадські організації та громади до його розвитку?

У 2019 році продовжуватимуться роботи на цій ділянці. Планується розбудова алеї в напрямку до проспекту Червоної Калини. До реалізації проекту ми вже залучаємо релігійну громада, депутатів міської ради та громадські організації.

Одна з проблем, із якою до нас звертаються мешканці, це покинуті машини у дворах. Деякі з них без номерних знаків, тож невідомо, чий це транспорт. Що робити у таких випадках?

Мешканцям необхідно звертатися до управління безпеки міста. Саме його спеціалісти роблять запити в поліцію, встановлюють власника і після проведення юридичних процедур евакуюють такі автівки.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ