В Україні пропонують обмежити використання поліетиленових пакетів

Опубліковано:

Фото: Народна правда

 

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №9507 «Про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетилену в цивільному обігу».

Про це йдеться на сайті парламенту.

Проект передбачає заборону продажу в магазинах пакетів, за винятком біорозкладних та тих, що призначені для пакування свіжого м’яса, риби і продуктів з них, а також сипучих продуктів. Окрім того, проект передбачає обов’язкове маркування пластикових пакетів.

Також у законопроекті пропонують встановити відповідальність за порушення цього закону в разі його ухвалення:

  • у розмірі 500% вартості одержаної для реалізації партії товару, виконаної роботи, наданої послуги, але не менше 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн).
  • відсутність маркування пластикових пакетів може передбачати стягнення 30% вартості, але не менше 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн).

«Станом на сьогодні в багатьох країнах світу діють обмеження на використання пластику. Зокрема, у Франції, Італії, Сингапурі заборонено використовувати будь-які пластикові пакети. В Ірландії, Латвії та Данії для торговельних організацій встановлений податок на пластикові мішки, а в Танзанії передбачена кримінальна відповідальність за реалізацію пластикових пакетів становить, що передбачає ув’язнення до одного року», — акцентується в пояснювальній записці.

Європарламент 24 жовтня 2018 року остаточно заборонив цивільний обіг окремих видів продукції з поліетилену. Таке рішення викликано загрозою глобальної екологічної катастрофи, пов’язаної з використанням людьми пластику.

Нагадаємо, 9 листопада виконавчий комітет ЛМР прийняв рішення про обмеження комерційного використання одноразових поліетиленових пакетів у торгових мережах міста.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ