Де шукають місця для зйомок кіно? Цікаве про те, чого не знають глядачі

Софія Кос

Опубліковано:

Можливості створення кіно в Україні: на якому ресурсі знімальні команди шукають локації, найбільш кіношні місця в Україні, зокрема й у Львові, та відомі фільми, які знімали у наших регіонах.

Кожен зі мною погодиться, що красиве зображення запорука доповненого задоволення від перегляду фільму чи серіалу. Пейзажі, замки, зали, ресторани, бібліотеки, клуби, навіть зупинки, дороги, сходи, заводи – це заманливі локації, які через об’єктив камери стають ще більш привабливими. Я завжди, коли дивилася мегапопулярні світові фільми, думала: «Чому ж у них така краса там». Або ж мене не покидали думки про те, наприклад, де б в Україні знімали такі вечірки, як у фільмі «Великий Гетсбі». При цьому я навіть не надавала значенню фактам, що в Україні є не менш кінематографічні місця, де можна зняти тремтячий захід сонця або моторошну бійку в лісі, шалену вечірку Гетсбі чи лагідний віденський вальс, важливий інженерний винахід чи самотність книголюба.

Так було, допоки я не натрапила на «Locations.com.ua» від «Української кіноасоціації». Як пишуть автори проєкту про себе на сайті: «це єдина в Україні онлайн-платформа, де вся інформація про українські локації для зйомок зібрана у зручний стандартизований онлайн-каталог. На ресурсі можна знайти природні та архітектурні об’єкти, культурні пам’ятки та інтер’єрні приміщення з усієї України». Ресурс покликаний розширити географію зйомок в Україні та сприяти розвитку нових міжнародних партнерств, тим самим спростувавши доступ до національних локацій іноземним виробникам контенту. Ця знахідка мене дуже втішила принаймні тому, що можна примітити місця як для особистих подорожей, так і, можливо, для майбутніх режисерських робіт чи фотосесій.

Кіно навкруги нас – декілька локацій, які самі пишуть сценарій

Одеса, село Санжійка.

Природа, пляж, узбережжя – це майбутня історія про літні пригоди, гамаки, засмагу, той самий тремтячий захід сонця в оточенні друзів та сонний схід на одинці.

Київ, Кузня на Рибальському.

Промисловість, фабрика – майбутній нічогенький сценарій бойовика, герої якого дивним чином опиняються на території, де багато ручного пристосування для бійки. Десь там знайдуться і руферські вміння одного з них, які й допоможуть йому відірватися від супротивника.

Хмельницька область, Самчики, Самчиківський палац.

Елегантний ранок біля садиби, дівчата у пишних, але сором’язливих сукнях, а хлопці у строгих, але розкутих костюмах. Здається, що нечуване багатство межується з благородною бідністю. Особисто я бачу тут Джо, Мег, Емі, Бет та Лорі з фільму «Маленькі жінки». Може український косплей відтворити?

А що нам пропонує львівська фільмкомісія?

Львів, Музей Йогана Пінзеля.

Ніч за день до спланованого дійства: група злочинців за круглим столом оговорюють вирішальний момент крадіжки найдорожчої скульптури. День «Х» – двоє хлопців та одна дівчина безшумно пробралися у приміщення музею та проводять махінації над сигналізаційною системою. Як Вам такий варіант фільму у цій локації? Непогано.

Львів, Музей тюрма на Лонцького.

Можливо, історична драма, знята на реальних подіях? Неминуча жорстокість і безкарність.

Львів, Океанаріум.

Так, на «Аквамена» з Джейсоном Момоа не потягне. Але якщо так: романтична історія про двох закоханих студентів, які все літо вишукують нові місця для побачень. І вони знайшли. Відвідали його, зробили спільне фото, яке стало найулюбленішим, а океанаріум залишився для них найголовнішим місцем для побачень.

А ще у Львові пропонують, неочікувано для мене, гарні локації для підсилення атмосфери шкіл, університетів та приміщень з науковою енергетикою. Їх можна знайти на сайті у категорії «Архітектура» та підкатегорії «Школа», «Університет». Або ж за їхніми назвами:

Аудиторія L51

Аудиторія L52

Бібліотека L48

Зал L50

Ще багато різних, цікавих локацій можна віднайти й підібрати для своїх робіт. А може конкретне місце надихне спробувати написати свій сценарій та зняти своє кіно. Хто ж знає.

Ось, наприклад, деякі українські локації вже надихнули іноземних режисерів створити відомі фільми. Наприклад, відомі «Д’Артаньян і три мушкетери», які у 1978 році побували у Львові під назвою «Париж». А відтоді й існує шанобливе ставлення до Олеського, Підгорецького та Свірзького замків, у яких знімали сцени з фільму.

А  щодо сучасніших і новіших фільмів, то в Україні знімали успішні фільми «Ціна правди», «Гіркі жнива», і навіть відвідала Україну британська команда кінематографів, які тут зняли кадри для постапокаліптичного фільму жахів «Нова ера Z». Але крім цього є ще багато стрічок, які знімали в Україні, і їхній частковий перелік теж можна зайти на порталі українських кінолокацій.

(усі фото взяті з сайту Locations.com.ua)

Софія Кос

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ