5 способів шахрайства з картками «ПриватБанку»

Опубліковано:

Фото: Сихів Медіа

 

Сьогодні з кожним днем все більше людей користуються банківськими картками замість готівки. З одного боку, це пов’язано з виплатами зарплат, пенсій тощо таким чином, а з іншого — з тим, що так люди намагаються убезпечити себе від крадіжки готівки з гаманця. Однак це не означає, що вони цілком захищені від цього. Шахраї вигадують нові й нові способи ввести клієнта в оману.

«Сихів Медіа» зібрало 5 способів шахрайства з банківськими картками «ПриватБанку», аби ви знали, на що не варто «вестися».

Підроблені листи про переказ грошей

Фахівці кібербезпеки ПриватБанку нещодавно повідомили про появу в Україні нової шахрайської схеми з використанням підроблених листів про «випадковий» переказ грошей і підроблених сайтів, які зовні нагадують веб-сайт Приват24, повідомляє прес-служба банку.

За даними фахівців банку, вже зафіксовані випадки, коли клієнтам через різноманітні канали комунікацій (месенджери, електронну пошту) приходить повідомлення про поповнення карти невідомою особою на кілька тисяч гривень. Далі шахраї пропонують перейти за посиланням на фальшиву квитанцію з фішингових сайтом Приват24.

ПриватБанк попереджає своїх клієнтів не відкривати такі повідомлення від шахраїв і не реагувати на навіть найпривабливіші повідомлення про несподівані грошові перекази. Також ні в якому разі не можна вводити свої логін і пароль на підроблених банківських сайтах. Справжній Приват24 знаходиться тільки за однією адресою privat24.ua.

Шахрайський додаток

Ще один спосіб отримати персональні банківські дані користувачів — додаток для Android Універсальний Мобільний банкінг. Розробка обіцяє зручний банкінг відразу для всіх банків. Для цього при реєстрації користувачів просять вказати дані з карт, включаючи CVV-код.

Додаток Універсальний Мобільний банкінг з’явився в Google Play 14 лютого і за три дні набрав 5 тис. завантажень. У «ПриватБанку» заявили, що єдиним додатком, що дозволяє користуватися послугами банку з мобільних пристроїв, є «Приват24».

Блокування картки

Служба безпеки банку неодноразово фіксувала випадки шахрайських розсилань абонентам одного з українських операторів SMS з приватних мобільних номерів про нібито блокування карток клієнтів. У тексті таких повідомлень шахраї пропонували зв’язатися за невідомими номерами з метою отримання персональних даних клієнтів.

Служба безпеки ПриватБанку звертає увагу, що всі комунікації з клієнтами, у тому числі через SMS, банк веде виключно зі спеціального номера клієнтської підтримки 3700.

Злочини в Instagram

За даними фінансової установи, у мережі Instagram з’явилося декілька фейкових шахрайських акаунтів.

«У разі переходу за рекламним посиланням користувачу пропонують зареєструватися й отримати гроші. Під час реєстрації в користувачів просять ввести особисті дані та інформацію про рахунки в «ПриватБанку». У коментарях фейкові акаунти користувачів розповідають, що їм буцімто вже зарахували ці гроші на картку», — повідомляє прес-служба.

Крім того, у банку зазначають: якщо клієнт сумнівається щодо операцій зі своїми картками чи вважає, що став жертвою шахрайства, йому треба негайно звернутися на гарячу лінію клієнтської підтримки банку 3700.

Збільшення кредитного ліміту

Однією з найпоширеніших шахрайських схем є підвищення кредитного ліміту. Телефонує невідомий, представляється співробітником банку та пропонує продовжити дію кредитної картки або збільшити кредитний ліміт. Після отримання згоди повідомляє, що для здійснення необхідної операції йому потрібні номер картки, термін її дії та розміщений під магнітною стрічкою CVV-код. Зазначивши ці реквізити, людина отримує SMS-повідомлення з паролем доступу, який, не замислюючись, диктує шахраєві. Через кілька хвилин на мобільний приходить SMS з банку, однак цього разу – про зняття грошей з рахунку клієнта.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ