На Полуботка створять сквер “Героїв російсько-українських війн” з арт-об’єктами

Опубліковано:


Сьогодні, 23 жовтня, на вул. Полуботка – І. Кавалерідзе відбулася зустріч щодо створення скверу на вул. Полуботка – І. Кавалерідзе. Він стане меморіалом українських героїв, які полягли у боротьбі за рідну землю під час російсько-українських війн.

Облаштувати сквер “Героїв російсько-українських війн” планують у символічному місці на вулиці Павла Полуботка, неподалік від старої дерев’яної церкви Пресвятої Трійці та поруч із будинком, в якому мешкав поет, націоналіст та військовий Юрій Руф.

Створення скверу було напрацьовано сихівчанами, зокрема і Юрієм Руфом та його сім’єю, в межах Громадського бюджету у 2021 році, здобувши 900 голосів. Тоді проєкт переміг у голосуванні, але через повномасштабне вторгнення його реалізацію призупинили. Наразі цей простір є прохідною зоною для мешканців суміжних будинків.

“Ми плануємо знайти рішення, яке працюватиме ефективно та надійно. Ми хочемо уникнути масштабних та довготривалих проектів, оскільки вони потребують багато часу й можуть зупинитися через фінансові труднощі. Натомість ми плануємо розділити завдання на прості й реалістичні кроки, які можна швидко виконати.”

зазначив Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова

Для роботи над сквером об’єднались сім’я та друзі Юрія, ветерани, сім’ї загиблих героїв, а також Сихівська РА, управління екології, культури та активісти. Через два тижні буде представлено перші візуальні пропозиції і виставлено на обговорення. Уже після затвердженої пропозиції буде бюджет.

В сквері планують розмістити арт-об’єкти присвячені пам’яті героїв, які загинули за незалежність України. Інсталяції змінюватимуться щопівроку, щоб дати можливість молодим митцям представляти свої роботи в нашому місті. Замість монументів використають природні елементи, створюючи інклюзивний простір, який служитиме як пам’яттю, так і джерелом нових інтерпретацій.

Також в сквері встановлять освітлення для безпечного перебування у вечірній час, зручні доріжки і лавочки для відпочинку, висадять додаткове озеленення. 

“Хотілося б, щоб район розвивався. Є місця, які діти називають “заброшками”. Хочеться, щоб цю доволі дорогу землю використовували раціонально, а не просто забудовували. Кожне місце, яке можна озеленити й облаштувати як простір для відпочинку, — це чудово.”

Тарас Кобза, ветеран, військовий хірург, друг Юрія Руфа

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Сихові облаштують парк Пам’яті полеглих Героїв російсько-української війни

Сихів Медіа