Сихівські спортсменки здобули перемогу на Чемпіонаті України з важкої атлетики

Опубліковано:

З 7 по 12 жовтня у місті Хуст на Закарпатті відбувся Чемпіонат України з важкої атлетики серед юнаків та дівчат віком до 13 та 15 років. Змагання зібрали рекордну кількість учасників — близько 380 спортсменів з усієї країни. Львівщину представили 11 атлетів, серед яких дев’ять стали медалістами та вибороли 26 нагород. Серед переможців — вихованки спортивного клубу “Бастіон”: Ольга Добей, Віталіна Мицак і Вікторія Футрик, які продемонстрували найвищі результати у своїх категоріях. Ми поспілкувалися з дівчатами та їхньою тренеркою Тетяною Малявською, щоб дізнатися більше про шлях до їхніх перемог.

Вікторія Футрик

14-річна Вікторія Футрик вже тричі ставала призеркою Чемпіонату України серед дівчат до 15 років у ваговій категорії 45 кг. Вона займається важкою атлетикою понад три роки.  

“Я дізналася, що моя подруга займається важкою атлетикою, і вирішила спробувати. До того я кілька років займалася гандболом. Одного дня пішла на тренування, і мені це сподобалося, тож я вирішила продовжити. Важка атлетика стала частиною мого життя, і займаюся цим вже три з половиною роки.”

Вікторія Футрик

Тетяна Малявська – майстер спорту України з важкої атлетики, призерка чемпіонату України серед студентів та тренерка дівчат пригадує, як дівчинка прийшла на перше заняття:

“Футрик прийшла до мене, коли їй було 11 років. Вона важила 26 кг, зростом була близько 1,30 м — дуже маленька й тендітна. За шість місяців сумлінних тренувань і роботи над собою вона стала призеркою чемпіонату України. Вона колосально змінилася. З дитини, яка важила 26 кг, вона виросла у повноцінну дівчину і чемпіонку.”

На цьогорічному чемпіонаті з важкої атлетики юна призерка не лише здобула бронзу у своїй категорії, але й побила власний рекорд.

“Я підняла 40 кг у ривку, а в поштовху встановила свій рекорд — 52 кг, що на 1 кг більше за мій попередній результат. У підсумку, я зайняла третє місце.”

Вікторія Футрик

Вікторія Футрик стала тричі бронзовою призеркою серед дівчат до 15 років у ваговій категорії 45 кг (40+52 кг).  

Ольга Добей

Ользі Добей 13 років, важкою атлетикою вона почала займатися у 2023 році. Окрім атлетики, дівчинка займається сучасними танцями. Зі слів тренерки, Оля дуже творча.

“Мені було 11 років, коли я познайомилася з важкою атлетикою. Моя мама записалася до спортзалу, де тренувала Тетяна Петрівна, яка й запропонувала спробувати цей вид спорту. Спочатку тренуватися почав мій молодший брат, але незабаром і я вирішила приєднатися до нього.”

Ольга Добей

В травні, перед чемпіонатом України, Оля отримала травму, проте це не завадило зайняти перше місце у своїй категорії. 

“Ми завжди включаємо розминку, стретчинг, додаткові вправи для зміцнення м’язів. Я постійно підтримую батьків, щоб вони купували вітаміни для своїх дітей. Травми трапляються, але за правильного підходу їх можна уникнути. Це спорт і ризики є завжди, але ми робимо все можливе, щоб знизити їх.”

Тетяна Малявська

Вона розповіла, що це був її четвертий чемпіонат України. Раніше їй вдавалося посісти 10-те та 8-ме місця, але цього року вперше вона здобула перемогу.

“Я не очікувала перемогти, але так сталося, що ми змагалися з дівчатами, які показували майже однакові результати. У фіналі я підняла більше та виграла.”

Ольга Добей

Ольга Добей здобула три золота Чемпіонату України серед дівчат до 13 років в ваговій категорії 59 кг.  

Віталіна Мицак

15-річна Віталіна Мицак займається спортом вже близько двох років. Зацікавилася важкою атлетикою, як і інші дівчата, через знайомих. 

“Моя подруга почала займатися, і через неї мене теж запросили на тренування. Одразу після першого тренування я зрозуміла, що це мій вид спорту. Я відчула, що у мене добрі результати, як для початківця, і вирішила продовжувати. Завдяки цьому я й досягла таких успіхів.”

Віталіна Мицак

Віталіна розповіла, що попри стереотипи, важка атлетика не лише не шкодить здоров’ю дівчат, але й допомагає відчувати себе сильними та захищеними. 

“Це стереотип, що важка атлетика не для дівчат. Так, це силовий і технічний спорт, але саме це мене і приваблює. Мені ніколи не подобалися танці чи співи, тому важка атлетика ідеально мені підходить.”

Віталіна Мицак

Віталіна Мицак перемогла усіх суперниць та здобула три золоті нагороди  серед дівчат до 15 років у ваговій категорії 81 кг (56+70 кг).  

Тетяна Малявська

Тренерка Тетяна Малявська наголошує, що для досягнення успіхів важливі не лише тренування, а й здорове харчування та підтримка організму.  Вона також спростовує міфи про небезпеку сучасної важкої атлетики:  

“Головне, щоб у дівчини був нормальний обмін речовин і достатній рівень жирової тканини. Якщо вони нормально харчуються й підтримують здоров’я, проблем не буде. Багато людей плутають сучасну важку атлетику з тією, де використовували анаболічні стероїди, але зараз це не так.”

Тетяна Малявська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У сихівському парку Івана Павла II з’явилися оздоровчі стежки

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ