У сихівській лікарні відкрили лабораторію, де проводитимуть генетичні дослідження

Опубліковано:
Фото: Львівська обласна рада

У Львівському перинатальному центрі почала працювати унікальна лабораторія секвенування нового покоління, що функціонує в межах Регіонального центру неонатального скринінгу. Заклад став першим комунальним центром в Україні, який надає послуги екзомного секвенування. Про це повідомили у прес-службі Львівської обласної ради.

Центр розпочав роботу у 2022 році і є одним з чотирьох в Україні, де проводять обстеження на 21 генетичну патологію для 7 областей України: Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської, Тернопільської, Волинської, Хмельницької, Чернівецької.

Екзомне секвенування — метод секвенування ДНК, спрямований на визначення послідовності екзомів, тобто тих частин геному, які кодують білки.

Регіональний центр неонатального скринінгу щомісяця обстежує близько 5 тисяч немовлят і виконує до 155 тисяч тестів. За два роки роботи центр дослідив понад 115 тисяч дітей, виконавши більше 3,5 мільйона тестів. У ході обстежень було виявлено 130 випадків позитивних результатів, 65 дітей вчасно отримали лікування або корекцію для запобігання розвитку симптомів генетичних захворювань.

“Раніше екзомне секвенування для українців було доступне лише за кордоном або в приватних закладах, яке коштує від 60 тис. грн. А тепер цей сучасний метод генетичної діагностики можна пройти у Львівському перинатальному центрі безоплатно. Відтак у нашому центрі можна буде проводити дослідження на 5 тисяч генетично спадкових патологій”

розповіла директорка центру Марія Малачинська.

Новий рівень діагностики у Львівському перинатальному центрі забезпечить своєчасне виявлення генетичних захворювань та підвищить шанси на ефективне лікування новонароджених. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У сихівському парку Івана Павла II з’явилися оздоровчі стежки

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ