Сонячні панелі, генератори та нові амбулаторії: зміни та досягнення 4-ї міської поліклініки у 2024 році

Опубліковано:

Близько 100 тисяч декларацій, залучення коштів з міського бюджету та грантів, а також плани на відкриття нових амбулаторій у Сихівському районі – це лише частина того, про що ми говорили з директором КНП “4-а міська поліклініка м. Львова”. Максим Павлов розповів нам про те, як змінюється поліклініка, її підготовку до зими та плани на наступні 5 місяців 2024 року.

Зміни та реалізація пріоритетів

Сьогодні частина холу поліклініки на проспекті Червоної Калини, 68 відокремлена для ремонтних робіт. Напочатку цього року в поліклініці анонсували підвищення доступності установи, зокрема, поліпшення комфорту для пацієнтів. Йдеться про створення кабінету чергового лікаря біля входу та заміну вхідної групи на безконтактну, що значно покращить комфорт відвідувачів.

Другий важливий проєкт — ремонт восьмого поверху, де знаходяться рентгенодіагностичне відділення та облаштовується Центр здоров’я жінки. Роботи активно тривають: завершено демонтаж, і зараз прокладаються стяжки та інженерні мережі. 

“Ще один ключовий проєкт — забезпечення енергонезалежності установи. Завдяки Міністерству охорони здоров’я ми отримали генератор на 180 кВт, який забезпечить безперебійну роботу поліклініки навіть під час блекаутів. Генератор вже встановлений, і пускові роботи завершаться протягом одного-двох тижнів. Наступний етап — встановлення менш потужного генератора на проспекті Червоної Калини, 57. Сподіваємось завершити всі роботи до критичних періодів.” 

Амбулаторія на вулиці Дністерській, 16

Амбулаторія розпочала роботу в листопаді 2023 року, повністю укомплектована медичним персоналом і має всі необхідні умови для надання медичної допомоги. Коштом поліклініки там відремонтували дах, оскільки приміщення не мало змін з початку XX століття. Наразі амбулаторія функціонує як незалежна одиниця без нарікань.

Тут пацієнти можуть отримувати всі необхідні послуги безпосередньо в амбулаторії, включаючи забір аналізів, які кур’єри доставляють до лабораторії, що спрощує процес і позбавляє потреби їхати до основного корпусу. Для складніших діагностичних процедур, як рентген чи УЗД, пацієнтів скеровують до основного корпусу.

Розвиток амбулаторної мережі

Наразі амбулаторія на вулиці Дністерській є єдиною від сихівської поліклініки. Адміністрація поліклініки вважає, що для якісного надання послуг в районі потрібно виділити ще два місця для амбулаторій. Найбільша потреба є в масиві Пасічний, який активно забудовується, але там немає державної медицини. Пацієнти змушені їздити в поліклініку на вул. Медової Печери або до основного корпусу, що порушує принцип доступності медичних послуг у пішій зоні.

“Наші звернення зареєстровані, як і звернення до забудовників щодо виділення “соціальних квадратних метрів” у комунальну власність. Сподіваємось на швидке вирішення питання.

Ми також розглядали варіант створення амбулаторії на вулиці Вернадського, де щільна забудова і насичений мікрорайон, але поки не знайшли відповідного приміщення.” 

Декларації та нові вектори розвитку

Станом на сьогодні в сихівській поліклініці укладено близько 100 тисяч декларацій. Директор поліклініки зазначив, що нещодавно установа працевлаштувала двох молодих спеціалістів після інтернатури, які допоможуть підвищити якість надання первинної медичної допомоги та заповнити вікові прогалини серед лікарів.

Сьогодні в поліклініці мешканці Сихівського району можуть отримати як і безкоштовні, так і платні послуги. Це дозволяє установі закривати певну кількість запитів, проте коштів недостатньо. Нещодавно поліклініка отримала 5 мільйонів гривень з міського бюджету. З них 1,5 мільйона пішло на співфінансування придбання апарату ультразвукової діагностики.

Решту коштів планують використати на ремонт інженерних мереж водопостачання та водовідведення, які давно потребують оновлення. Це критично важливо для безперебійного функціонування установи.

“За останні 7 місяців ми активно шукали нові можливості, зокрема грантову допомогу та позабюджетне фінансування. Ми уклали меморандум з норвезькою організацією щодо встановлення сонячних панелей на корпусах на проспекті Червоної Калини, 68 і 57. Корпус №2 стане повністю енергетично незалежним завдяки панелям потужністю 70 кВт, що фінансується грантом у розмірі близько 5 мільйонів гривень.

Другий важливий напрямок — пошук підтримки для утеплення фасаду. Власними коштами це здійснити не можемо, тому щомісяця подаємо гранти і чекаємо результатів.”

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Сімейна медицина має бути максимально адресною,” – інтерв’ю з директором 4-ї поліклініки

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ