“Я настільки вдячна ветеранам за все, що готова допомагати безупинно,”: як фахівці “Джерела” допомагають у лікарнях

Опубліковано:
Фото: Центр соціальних послуг “Джерело”

Відновити документи, виготовити закордонний паспорт, розповісти про соціальні послуги чи просто підбадьорити – так фахівці з соціальної роботи міського центру “Джерело” допомагають військовослужбовцям та ветеранам у лікарнях Львівської громади. Щодня вони допомагають 15-20 захисникам.

Працівниці “Джерела” кілька разів на тиждень навідуються до військових у львівських медзакладах. Вони інформують про соціальні послуги, підтримують поранених, допомагають відновити документи, оформити інвалідність, або просто слухають. Щодня надають консультації максимально можливій кількості військових.

З травня 2024 року фахівчиня з соціальної роботи центру “Джерело” Іванна Штогрин-Щербата працює з пораненими воїнами та ветеранами. Вона займається волонтерською діяльністю з початку війни з Росією. Зараз разом з подругами виготовляє енергетичні батончики, шиє спеціальні подушки та адаптивний одяг для поранених, який роздають у палатах.

Іванна за освітою психологиня і медикиня, працювала медсестрою в реанімації. У центрі “Джерело” вона допомагає ветеранам як фахівчиня з соціальної роботи.

“Я у “Джерело” потрапила зовсім випадково. У квітні цього року натрапила на вакансію фахівця із соціальної роботи і вирішила відгукнутись. Мені завжди були близькі цінності центру, тому на співбесіді щиро поділилась тим, що роками працювала з ветеранами і надалі маю непереборне бажання творити добро для них. Я настільки вдячна ветеранам за все, що готова допомагати безупинно.”

зізнається фахівчиня

Робочий день Іванни триває з 8 до 17 години. Вона приходить до лікарні святого Луки, запитує про потреби хлопців і розповідає, куди звернутися по допомогу після повернення додому. Наприклад, нещодавно вона допомогла пацієнту з ампутованими кінцівками виготовити закордонний паспорт, відвізши документи до міграційної служби.

“У лікарні я як соціальний працівник провідую поранених військових, розповідаю та інформую їх, які послуги їм може надати місто. Також з’ясовую запити хлопців, беру до уваги їхні зауваження та пропозиції щодо належного отримання соціальної допомоги. Якщо потреби є – розповідають або запитують, якщо ж не хочуть спілкуватись – залишаю їм буклети. Але хлопці, переважно, йдуть на контакт. Можливо ще тому, що більшість тих, хто тут лікується, не місцеві і їм важко зорієнтуватися, що і до чого. Дехто взагалі тут без родичів, тому стараюся бути максимально корисною.”

говорить Іванна

За її словами, хлопці, які через поранення не виходять з палат, просять допомогти з отриманням довідок і виготовленням документів. Деякі також просять допомогти відновити зв’язки з родичами.

Інна Струк, фахівчиня з соціальної роботи “Джерела”, зазначає, що пораненим у лікарні святого Луки також надають юридичне і психологічне консультування та термінову допомогу в критичних ситуаціях.

“Справи вирішуємо серйозні, але до хлопців, до яких приходжу у лікарню, завжди намагаюся звертатися з усмішкою та жартами, інакше ніяк.”

додає працівниця, яка кожного з поранених знає поіменно

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Дитячому центрі лікується хлопчик з рідкісною патологією: за два роки малюк зазнав близько 20-ти переломів

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ