Розслідування земельних махінацій у Львові: приватизація під проспект Вернадського

Опубліковано:
Фото: ZAXID.NET

Нещодавно Державне бюро розслідувань передало суду справу щодо посадовців Солонківської сільської ради, які причетні до незаконної приватизації землі, де за генеральним планом Львова мала б пролягати міська вулиця. Насправді ж у провадженні слідчих є кілька кримінальних і господарських проваджень, що стосуються вилучення земель, призначених для будівництва просп. Вернадського. ZAXID.NET спробував з’ясувати, хто і як роздав цю землю під приватизацію та навіщо місту ця вулиця.

Для чого Львову проспект Вернадського

За генеральним планом Львова 2008 року планувалося побудувати магістральні вулиці та нові трамвайні маршрути. Більшість проєктів втратили актуальність через зміни в мобільності та брак фінансування. Додатково на будівництво вплинула війна.

Львівська міськрада залишає в пріоритеті будівництво вул. Вернадського, яка має сполучати кінцеву зупинку трамвая на Сихові з вул. Стрийською, а в перспективі з вул. Княгині Ольги. Це зменшить навантаження на дороги та розширить мережу транспорту.

Частину просп. Вернадського збудували до Євро-2012: 1,3 км дороги з двома смугами в кожен бік та зеленою смугою для трамвайних колій. Через брак грошей дорогу проклали лише до стадіону «Арена Львів». У 2017 році міськрада погодила проєктування трамвайної лінії з Сихова на вул. Княгині Ольги, але проєкт заморожений.

Генеральний план Зубри

Ця дорога передбачена і генпланом селища Зубра, яке входить до Солонківської ОТГ під керівництвом Богдана Дубневича. Просп. Вернадського має бути продовжений від Сихова до кільцевої дороги з проміжною кільцевою розв’язкою. Однак частину землі під проєкт сільрада і Держгеокадастр віддали під приватизацію.

Любомир Зубач зазначив, що через нерухомість і приватизовані землі реалізація проєкту під час воєнного стану складна. Проте магістраль важлива для Львова і Солонківської громади, тому з часом її актуальність буде зрозуміла.

Із чого все почалося

У 2021 році Львівська міськрада виявила приватизацію ділянки площею 1,9 га на Сихові, в межах просп. Вернадського. Держгеокадастр передав її учаснику АТО Олегу Дідуху, який продав її зятю голови Солонківської ОТГ Богдана Дубневича, Тарасу Колодію. Поліція відкрила провадження, і суд наклав арешт на ділянку. У 2023 році Солонківська сільрада подала позов про її повернення. Справа перебуває в суді. Журналісти виявили, що родина Дубневичів захопила 120 га між Сиховом і кільцевою дорогою.

У січні 2023 року слідчі повідомили про підозру Василю Собку, заступнику керівника ГУ Держгеокадастру Львівської області, у перевищенні службових повноважень за підписання наказів про приватизацію ділянок. У червні 2023 року він поновився на посаді. Вирок ще не винесено.

Ділянка, приватизована Тарасом Колодієм

У 2022 році у справі з’явилися ще дві ділянки в Зубрі, відведені Солонківською сільрадою у 2018 році. Їх приватизували Роман Загродський та Ольга Дубневич і змінили призначення на землі для будівництва. Загродський передав свою ділянку компанії «ВБС Естейт». У серпні 2022 року суд наклав арешт на ці ділянки, але у квітні 2023 року арешт скасували, бо вони не заважають будівництву вулиці Вернадського.

Солонківська шестірка

У квітні 2023 року поліція відкрила провадження проти шести працівників Солонківської сільради за незаконну приватизацію землі під просп. Вернадського. Фігуранти справи:

  • Тарас Тарнавський, голова комісії сільради з питань агропромислового комплексу
  • Олеся Собко, колишня керівниця відділу архітектури (нині головна архітекторка Яворівської міськради)
  • Богдан Лещук, керівник відділу земельних відносин
  • Степан Ганець, колишній спеціаліст відділу земельних відносин (нині працює у відділі архітектури Сокільницької сільради)
  • Іван Петляківський, керівник землевпорядної організації ПП «Укрземпроект»
  • Оксана Гаталяк, державна реєстраторка Давидівської сільради

У лютому 2024 року їм повідомили про підозру в службовому підробленні. Пустомитівський районний суд розглядає справу, яка стосується 26 незаконно приватизованих ділянок, включно з ділянками Ольги Дубневич і Романа Загродського.

12 спірних гектарів

Міськрада стверджує, що у махінаціях із приватизацією землі під міську вулицю фігурує щонайменше 44 ділянки загальною площею 12,2 га. У лютому 2024 року ЛМР передала дані слідчим, але зрушень у справі поки немає.

За словами заступника міського голови Любомира Зубача, 44 ділянки розташовані в межах проєктованої дороги Вернадського. Деякі ділянки все ще є городами, частину забудували, а на частину накладено арешт.

ZAXID.NET з’ясував, що 16 із ділянок забудовані, решта вільні. Три ділянки в державній власності передані в оренду під парковку, інші приватизовані. На мапі позначені захоплені ділянки з інформацією про площу, власність та арешт.

Найбільша ділянка 1,9 га належить Тарасу Колодію, ще 0,24 га також його. Ділянка 1,1 га і дві по 1,2 га належать його батьку Богдану Колодію та Сергію Пиртку. У 2022 році суд наклав арешт на ці землі.

Родині Дубневичів належать ще кілька ділянок біля трамвайного кільця: 0,24 га Ярослава Дубневича (приватизовані у 2018 році) та дві ділянки загальною площею 0,39 га Павла Дубневича, який перебуває за кордоном з початку вторгнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відключення світла, простори пам’яті і ямковий ремонт: розмова з головою Сихівської районної адміністрації

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ