У сихівській лікарні врятували чоловіка, який отримав опіки 40% тіла

Опубліковано:
Фото: ЛМР

52-річний Ігор Коваль зазнав серйозних опіків, коли обпалював кабана до свят. Унаслідок значного ураження дихальних шляхів чоловік не міг дихати самостійно. Пацієнта врятували лікарі-комбустіологи з лікарні святого Луки, що на вулиці Навроцького, 23.

Ігор Коваль, мешканець села Берізки-Бершадські у Вінницькій області, щороку перед весняними святами чоловік коле кабана – це родинна традиція. Так само було і цього року. Всередині квітня чоловік заколов кабана і взявся його смалити з допомогою газового балону. Раптом хомут зі шлангом відірвалися, мить – і весь одяг на чоловікові спалахнув неначе факел.

Швидка допомога доставила пана Ігоря до Вінницького опікового центру, звідки через два дні його перевезли до Львова – до Центру термічної травми та пластичної хірургії лікарні святого Луки.

Чоловік прибув з опіками майже половини поверхні тіла, включаючи обличчя, руки, живіт, спину, стегна та сідниці. Лікарі негайно почали очищати його рани від мертвих тканин. Для відновлення кровообігу в обпечених кінцівках зробили спеціальні розрізи. Через опіки обличчя, шиї та дихальних шляхів, у пацієнта виникли набряки, і він не міг дихати самостійно, тому його підключили до апарату ШВЛ.

“Через три дні ми провели масштабну операцію, яка тривала кілька годин. Ми видалили некротичні тканини на місці глибоких опіків та одночасно закрили ці рани власною шкірою пацієнта, яку взяли з гомілок, а також частково з неушкоджених ділянок стегон та плечей. Такі складні операції можуть виконувати лише у центрах третинного рівня надання допомоги при опіках.”

Іван Рик, завідувач Центру термічної травми та пластичної хірургії лікарні святого Луки Першого медоб’єднання Львова

Після операції набряки на шиї та обличчі пацієнта зійшли, і він знову міг дихати. Також прижилося 80% пересадженої шкіри. Через місяць пану Ігорю провели повторну пересадку шкіри. Для закриття поверхневих опіків лікарі також використовували ксеношкіру, тобто свинячу шкіру.

Зараз чоловік почуває себе значно краще. Пересаджена шкіра приживається, а рани поступово гояться. Він сподівається, що незабаром зможе взяти на руки свою півторарічну донечку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історія 24-річної жінки з онкозахворюванням щитоподібної залози

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ