“Як Іван Гречко красу шукав”: УКУ відкривають унікальну виставку видатного колекціонера

Опубліковано:

У неділю,18 травня о 16:00 відбудеться відкриття виставки присвяченої видатному українському колекціонерові Іванові Гречку. Куратором проєкту став відомий іконописець та історик мистецтва, випускник УКУ Роман Зілінко. 

Український католицький університет запрошує на відкриття виставки, де вперше презентує львів’янам та гостям міста найкращі твори з колекції Івана Гречка – патріарха українського колекціонерства. Це одна з найбільших збірок української ікони на склі Гуцульщини та Покуття, стародруки, свічники, ручні хрести, писанки, кераміка, текстиль, дерев’яна скульптура. Також буде представлений живопис мистецького середовища Львова та Галичини 20 століття з колекції Гречка.

Іван Гречко – один із перших колекціонерів, які в післявоєнний час займалися колекціонуванням народного мистецтва, любили це, шанували, намагалися зберегти. Патріарх львівського колекціонерства відійшов у засвіти 15 червня 2022 року у віці 94 років, залишивши по собі чи не найбільшу колекцію ікон на склі Гуцульщини та Покуття, яку збирав усе життя, а також стародруки, ручні хрести, свічники Трійці, народний одяг, писанки. У 2013 році Іван Гречко подарував частину своєї колекції Українському католицькому університетові, і саме цей його подарунок став початком для заснування університетського музею.

“Готуючи виставковий проєкт, ми вкотре переконалися, наскільки пан Іван був всебічно зацікавленою та ерудованою особою. Цікавився всім. Усю інформацію збирав у течки. Наприклад, якщо цікавився капелою чи музичним колективом, митцем чи мистецькою інституцією ― всю інформацію збирав, записував у окремі нотатки, зберігав вирізки з газет анонсів подій та інтерв’ю з дотичними постатями. “Крафтова” папка на зав’язку, з делікатним підписом та датуванням. Зберіг нам чисельну підбірку запрошень на події, виставки, конференції та презентації 70-90-х років. А це ― цілий пласт для дослідження! Аби більше дізнатись про пана Івана і про його колекцію — спілкуємося з його послідовниками, які відкриті, аби ділитися. Тож подивуємо вас гарними спогадами, розважаннями про колекціонерство як явище, як “шляхетну хворобу”, якій завдячуємо за отриманий дарунок, за те що пізнаємо, досліджуємо і передаємо далі… “, ― розповідає Уляна Креховець, кураторка проєкту.

Виставка триватиме з 18 червня до 13 серпня у Львові, у Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа», вул. Підвальна, 4.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УКУ заснував стипендіальний фонд імені Дмитра “Да Вінчі”Коцюбайла

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ