В парку “Залізна вода” спиляли величезний клен-явір

Опубліковано:
Олександра Сладкова

В сихівському парку “Залізна вода” після обстеження спиляли великий клен-явір, рішення прийняли у зв’язку з тріщиною та тим, що дерево з’їла омела, через що постійно падали гілки. Про обстеження дерева, передачу дереву в мистецькі майстерні та висадку нових дере в парку розповіла керівниця управління екології ЛМР Олександра Сладкова.

Багатолітній клен-явір, який ріс на межі парку “Залізна вода”, що поруч з вул. Стуса, спільно обстежували львівські садівники, фахівчиня управління екології, представники Державної екологічної інспекції та балансоутримувач парку. Причиною обстеження стала велика тріщина в дереві, яка трощила його навпіл, а також те, що клен-явір був пошкоджений омелою.

“Падіння однієї з гілок на машину призвело до відсуджування в районної адміністрації шестизначної суми в гривнях. Це було дуже складне рішення, але каблінг в випадку тріщина+омела+гниття у стовбурі+падаючі гілки+стоянка під деревом би на думку тих, хто проводив обстеження би не допоміг. Принаймні такий ризик ніхто не був готовий на себе брати. Отож дерево зрізали, що викликало масу почуттів у людей, що люблять дерева,” – прокоментувала Олександра Сладкова.

Деревину після зрізання великими частинами передали для виготовлення скульптур у Львівську національну академію мистецтв. За словами керівниці управління екології ЛМР, вимушено зрізані великі дерева надалі планують передавати на потреби мистецтва, а не опалення.

Додамо, що поруч зі зрізаним деревом, є два фантастичні велетні-явори, які становлять найвищу цінність для парку і для міста. Також в парку запланували компенсаційну висадку 5 яворів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водії, на чиї авто впало дерево в парку “Залізна вода”, таки отримають кошти від ЛКП “Зелений Львів”.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ