Суд визнав незаконним будівництво багатоповерхівки на вулиці Тернопільській

Опубліковано:
ЛУН

Львівський суд визнав будівництво багатоповерхівки на вул. Тернопільській, 42 незаконним та скасував видані виконкомом Львівської міської ради містобудівні умови та обмеження для ТОВ НВКП “Термінал-ЛТД”. Рішення виконкому датоване 2021 роком, і наразі цей будинок перебуває у стані будівництва. Про це розповіли Наші гроші. Львів посилаючись на постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду.

У квітні 2022 року мешканці сусіднього будинку звернулися до суду із позовом щодо скасування виданого виконкомом дозволу на будівництво. Відповідно до зонування міста, ця ділянка належить до так званої зони Г-6, де передбачено будівництво торгових центрів та магазинів, але не житлового комплексу. Задля дозволу, цю зону змінили на Ж-3 у детальному плані території (ДПТ), де можна зводити багатоповерхівки, але даний план може тільки уточнювати зону розбудови, а не суперечити йому.

Мешканці сусіднього будинку замовили експертизу, щоб отримати більше доказів порушення закону, згідно з нею відстань між фасадами будинку мала б становити 20 метрів замість 16,2. Перевищено і допустимий відсоток забудови земельної ділянки: не 33,95%, а 45,5%. А відстань від крайньої межі проєктованого проїзду до будинку, у якому знаходиться квартира позивача, мала б бути не менше 9-11 метрів, а натомість становить 7,7 метра. Також, на земельній ділянці планували спорудити восьмиповерховий двосекційний житловий будинок на 63 квартири та дві комерційні споруди ‒ одно- та п’ятиповерхові.

Слід зазначити, крім цього, ці зміни затвердив виконком ЛМР, який не має на це повноважень, оскільки зонування у місті можуть здійснювати тільки депутати. Рішення суду зазначає, що містобудівні умови та обмеження (МУО) передусім мають відповідати плану зонування, та вже у разі його відсутності – детальному плану. Суд також підтвердив, що детальний план території може виключно уточнювати види забудови у раніше встановленій зоні, а не змінювати їх. Тобто зміна Г-6 на Ж-3 є неправомірною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджет розвитку Львівської громади на 2023: львів’яни можуть подавати свої пропозиції

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ