Більше усміхайтесь та гуляйте з друзями і міжсезонна депресія мине. Ефективні поради психолога

Опубліковано:

Останніми тижнями багато людей скаржаться на поганий настрій, безсилля та апатію. Це звичний стан для багатьох у лютому-березні. Багато хто думає, що це ще одна психологічна фаза під час війни, проте це не так. В останній місяць зими, коли різко та часто змінюється погода, наш організм переносить велике навантаження, адже ми адаптовуємось до нового погодного режиму.

Що таке міжсезонна депресія, як зрозуміти, чи є вона у вас та як з нею боротись, читайте інтерв’ю з психологинею Аліною Конюшиною.

Міжсезонна депресія – це діагноз чи самонавіювання?

У погану погоду, холодні місяці в деяких людей погіршується  життєвий тонус і бажання займатися активною діяльністю, погіршується настрій, зростає потреба в їжі та сні. Комусь хочеться «впасти у сплячку», і не прокидатися до весни. Це і є прояви зимової хандри, яку багато спеціалістів  розглядають як різновид сезонної депресії, тому що падає рівень життєвої енергії, підвищується втомлюваність. Найчастіше цей стан починається не взимку, а ще задовго –  восени, коли скорочується світловий день.

Яка різниця між зимовою хандрою і міжсезонною депресією?

Хандра швидкоплинна, ви можете і сміятись, і радіти, забуваючи начебто про свій стан. Зимова хандра   виникає щороку  в один і той же час – восени, посилюється взимку, а закінчується навесні коли пробуджується природа, день стає довшим.

Якщо ми говоримо в контексті зимової хандри, а маємо на увазі депресію, то небезпека полягає у тому, що цей стан може затягнути людину. І хандра може якраз перерости в депресію, під час неї стан похмурості є стабільний і не короткотривалий, як під час хандри. Саме значення – депресія, уже потребує допомоги спеціалістів.

Також існує сезонний афективний розлад, або ж сезонна депресія – це форма депресії, пов’язаний зі зміною пір року, найчастіше вона проявляється у міжсезоння. Оскільки цей стан залежить від зміни погоди, сезонний афективний розлад часто є проблемою, що повторюється, і може вражати людину щорічно, щосезонно і незалежно від пори року.

Чому виникає зимова депресія ?

Припускають, що це залежить від зменшення світлового дня, від кількості сонячного світла і відповідно від кількості поступання вітаміну Д в організм людини. Відсутність постійного джерела вітаміну Д може знизити активність гіпоталамуса (частини мозку), який відповідає за вивільнення гормонів, регулювання емоційних реакцій та підтримання внутрішнього біологічного годинника.

Які перші ознаки міжсезонної депресії?

  • Постійно поганий настрій;
  • Втрата цікавості до звичайних занять;
  • Почуття дратівливості;
  • Відчуття відчаю, провини чи нікчемності;
  • Низька самооцінка;
  • Плаксивість;
  • Почуття занепокоєння;
  • Відмова від масових заходів;
  • Зниження статевого потягу;
  • Почуття млявості;
  • Підвищений апетит, особливо бажання вживати вуглеводи;
  • Збільшення ваги

Чи є певний тип людей, яким вона особливо притаманна? Можливо якась певна стать, чи вік, чи люди певної професії?

За спостереженнями фахівців, сезонними психологічними змінами (депресіями) найбільш страждають жінки. Вони більш емоційні, а тому схильні до сезонних коливань настрою. За статистикою, жінок, які потерпають від осінньої депресії, вдвічі більше, ніж чоловіків. Вцілому схильність до депресій і сезонних афективних  часто пов’язана з генетичною спадковістю людини.

Як пережити міжсезонну депресію ? Топ-5 порад

  • Прогулянки на свіжому повітрі, які покращують фізичний стан людини та насичують мозок киснем.
  • Здоровий та якісний сон. Це одна з головних умов психологічного і фізичного здоров’я людини.
  • Налагодження власного графіку. Не лягати спати о 3 ночі і прокидатись в 7 з жахливим настроєм та самопочуттям.
  • Підвищення рівня серотоніну – гормону щастя. Для цього можна частіше зустрічатися з друзями, сміятися, дивитися приємні фільми, серіали, читати книжки та робити те, що приносить задоволення.
  • Але найголовніше в подоланні депресії – позитивні емоції. Попри оманливе відчуття, що ніщо не приносить радість, потрібно все ж таки її знаходити навіть у найменших дрібницях.

А для цього потрібно частіше озиратись навколо себе!

Голуб Марія

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ