Здоров’я домашнього улюбленця

Анастасія Момонт

Опубліковано:
Фото: web-zoopark

Якщо ви маєте домашнього улюбленця, мабуть, зіштовхувались з ситуацією, коли тваринка захворіла.  І якщо це сталося вперше, господарі впадають в паніку, бо не знають що і як робити. Сьогодні ми розберемось у деяких питаннях, відповіді на які знайдемо з допомогою фахівців.

Поспілкувавшись з багатьма ветеринарами, я змогла виокремити основні аспекти на які потрібні звернути увагу, щоб знати що ваш чотирилапий друг в порядку.

Найголовніше потрібно усвідомити, що здоров’я вашого улюбленця визначається за його поведінкою. Симптоми хворої тварини – це млявість, поганий апетит, неспокійний сон, відмова від води. Гадаю, що всі власники собак знають, що можна перевіряти стан здоров’я тварини по кінчику носа, який має бути мокрим. Проте у здорової тварини зазвичай  після сну сухий ніс.

А ось куди вагомішими показниками недуги буде підвищена температура тіла, уповільнення дихання і порушення пульсу, різні виділення з носа і очей.  Для вимірювання температури, зрозуміло, що потрібен градусник і навіть допомога ветеринара, якщо тваринка не слухняна. Для здорового собаки норма становить 37,5-39 градусів за Цельсієм(у цуценят 38-39,2).

А от з вимірюванням частоти дихання і пульсу можуть виникнути проблеми. Фізіологічна норма частоти дихання 15-25 дихальних рухів за 1 хвилину, але у кожної тварини ця норма може бути різна. Підрахунок проводиться протягом 1 хвилини шляхом прикладання долонь до грудної клітки. Вдих і видих є одним циклом. Для визначення пульсу потрібно покласти руку на грудну клітку ліворуч і порахувати кількість ударів серця. Завдання ускладнюється тим, що не всі тварини під час таких процедур будуть поводити себе спокійно. Тож, якщо ви помітили якусь з вищеперелічених симптомів недуги, не лінуйтесь і зверніться до ветеринара, тому що хвороб у тварин не менше ніж у людей і встановити діагноз самостійно буде дуже складно.

А тепер про догляд:

  • мінімум раз на тиждень потрібно очищувати вуха тварині і чистити зубки(рекомендується це робити спеціальною зубною пастою і щіткою, але простішим варіантом буде купівля спеціальних ласощів для чистки зубів);
  • 1 місяць проводити обробку від кліщів і бліх(  існують таблетки, які дають захист на 3 місяці, тож можете спробувати і такі);
  • 1 раз в 3 місяці обов’язкова обробка від глистів;
  • купання тварини із шампунем варто проводити не частіше 1 разу в місяць;
  • потрібно слідкувати за довжиною кігтів: якщо ви багато гуляєте з твариною, то вони зточуються самостійно, у інших випадках потрібно буде придбати спеціальні кігтерізи. Але потрібно робити це акуратно, щоб не зачепити кровоносну судину чи нерв. Зазвичай процедура виконується не частіше ніж раз у 2 тижні;

Ось і все, сподіваюсь, що поради були корисні і нехай ваші маленькі друзі завжди будуть здорові! ⭐️⭐️⭐️

Анастасія Момонт

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ