Не “просто трава” під ногами: як минула дискусія про львівські газони

Опубліковано:
ГО “Плато”

Міські газони – це не “просто трава”, яку потрібно викошувати за планом. Міські газони – це недооцінений ресурс, який очищає та зволожує повітря, пом’якшує шумове забруднення і підтримує місцеве біорізноманіття, а також це важливий інструмент адаптації громади до наслідків кліматичної зміни.

Саме про догляд за газонами у Львові, зокрема в Сихівському районі, спілкувались представники районних адміністрацій, екоактивісти та науковці на дискусії від ГО “Плато”. 

Львів’яни в рамках громадської дискусії “Міські газони vs кліматична зміна” шукали відповіді на питання про те, як у Львові доглядають за газонами та що заважає їм бути максимально функціональними. Ці відповіді, точніше перелік переваг та недоліків міських газонів, необхідні для опрацювання їх експертами і напрацювання способів вирішення щорічних проблем.

“Тривалі періоди посухи, що чергуються із інтенсивними зливами, погіршення якості повітря, зменшення біорізноманіття – це виклики, які вже сьогодні впливають на самопочуття, комфорт і навіть безпеку львів’ян. За таких обставин ми хочемо зробити міський догляд за газонами максимально раціональним і в першу чергу звернути увагу на частоту їх викошування”, – пояснює координаторка проєктів організації Анжеліка Зозуля.

Цілком очікувано, проте проблем у роботі з газонами виявилось у рази більше, аніж переваг. Якщо коротко, то основними проблемами є застаріле законодавство, обмежене фінансування, брак кваліфікованих кадрів та відсутність розуміння з боку деяких мешканців і мешканок.

“Ми хочемо, щоб за підсумками нашого проєкту у міста з’явилося комплексне бачення того, як повинен виглядати якісний догляд за газонами в умовах кліматичної кризи. Це також дозволить районним адміністраціям бути впевненими, що кошти платників податків йдуть на дружні як для мешканців, так і для довкілля практики, а не навпаки.” – координаторка проєкту Анжеліка Зозуля

Уже скоро, за підсумками дискусії, автори проєкту сформують відповідні рекомендації для міста, які за правильного використання, допоможуть Львову. Про майбутні дискусії та презентації команда “Сихів.Медіа” обов’язково розповість, слідкуйте за анонсами!

Якщо у вас є ідеї та зауваження щодо міської трави – пишіть у коментарях або безпосередньо координаторам проєкту в ГО “Плато”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відпочинок зі сміттям: (не) коротка історія про стан ставків в Козельниках.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ