Купувати чи ні? Як сихівчани дотримуються заборони безкоштовних пластикових пакетів

Опубліковано:

Минув місяць з того часу, як ми живемо з обмеженнями щодо використання поліетиленових пакетів. У більшості випадків вони стали платними. Як це відобразилось на звичках сихівчан? Чи отримали у державі ті позитивні наслідки, до яких прагнули? Журналісти “Сихів.Медіа” дізнались правду, поспілкувавшись з покупцями мережі супермаркетів району.

Від 10 грудня 2021 року в Україні почав діяти Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» і вніс корективи у життя майже кожного з нас. Адже досі, роблячи закупи, ми не обходились без цих пакетиків. Не усі були готові змиритись з новими правилами, а дехто й досі вважає нову екологічну ініціативу – безглуздям.

Минув місяць і шквал емоцій дещо стих. Тож час дізнатись, чи змогли сихівчани пристосуватись до використання платних пластикових пакетів. Попри різне ставлення, покупці знайшли альтернативу поліетиленовим клункам або ж обхідні шляхи нового закону.

Ми відвідали популярний серед мешканців Сихова супермаркет на проспекті Червоною Калини 62, а зокрема його овочевий відділ, і провели опитування серед покупців: чи припинили вони використовувати пакети.

Пенсіонерка, пані Катерина, вважає ціну за пакети «смішною» і стверджує, що їх використання вона точно не зменшить, адже просто не знає альтернативи.

“Я завжди брала і буду брати пакети. А як же без них? Єдине, що раніше я пакувала картоплю у три, а той чотири пакети. Тепер лише у два. 10 копійок за пакет це навіть для мене невеликі гроші, от якби вони коштували по 1-2 гривні, тобі б задумалась. Я не розумію чим замінити поліетиленові  пакети. Хіба що прати їх як в СРСР і використовувати повторно.(сміється)”

Схожої думки й пані Галина, яка має власний погляд на вирішення екологічної катастрофи у світі.

“Я почала трохи менше користуватись пакетами. Знаю, що в Європі є схожі закони, які дійсно працюють. Але наше суспільство до такого не готове, супермаркети не пропонують доступні варіанти заміни пакетів, і овочі на прилавках брудні.

Я якби навіть не хотіла брати окремий пакет на капустину, але не можу, тому що вона брудна і попсує інші продукти у кошику. Радує, хоча б те, що хліб почали продавати вже у паперовому пакунку: це дуже зручно. Думаю, треба було почати з закону про переробку вторинної сировини, це було б дієвіше, ніж заборона безкоштовних пакетів. Адже у Європі є окремі відділи для використаного скла, металу, пластику майже під кожним будинком, а в нас такого немає.”

Багато покупців стверджували, що Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» не дієвий. У овочевому відділі поліетиленових пакетів не поменшало, хоча поруч продається величезний вибір еко-торбинок та тканинних сіточок. Також є таблички-заохочення для того, аби покупці клеїли цінники одразу на овочі.

Ми поцікавились у заступника керуючого супермаркетом, Олександра Вознюка, як новий закон повпливав на бізнес і чи змінилась кількість продажу пакетів.

“Ситуація не змінилась від слова взагалі. Пакети продаються майже в тій самій кількості, що і раніше. Хіба що місяць тому було більше невдоволення серед покупців. Нерідко покупці сварились з працівниками овочевого відділу або з касирами, коли бачили ціну на пакети у чекові, хоча наші працівники завжди наголошують на цьому. У більшості це були люди похилого віку, яких можна зрозуміти, адже до змін звикнути складно. Зараз все менше людей скаржаться на те, що пакети платні, але кількість продажу не змінилась.”

Попри велику кількість противників закону, знайшлись й екологічно свідомі покупці, які поділились своїми думками щодо використання пластикового пакування.

“Молода пара, Юрій і Тетяна, розповіли як пристосувались до змін і як надають пакетам друге життя.”Ми перестали пакувати окремі продукти. Якщо беремо лише один лимон, то наліпку клеїмо одразу на нього. Так майже з усім. На касі ми пакети теж не купуємо. Завжди маємо при собі портфель, куди усе складаємо. Це зручно та екологічно.

Інколи ми портфель забуваємо і можемо невелику кількість продуктів нести у руках. Якщо все ж доводиться купувати на касі пакет, то ми використовуємо його повторно в якості сміттєвого…. Цей закон один з найкращих, що ми наразі маємо. Це чудовий початок боротьби за екологію. Сподіваємось, що ціну на пакети піднімуть до п’яти гривень, щоб їх вже точно ніхто не купував.”

Юна сихівчанка, пані Юлія, також знайшла для себе альтернативу пластиковим пакетам.

“Для овочів я використовую тканинні торбинки, купила їх в еко-магазині ще задовго до введення платних пакетів. Тому цей закон ніяк не змінив мій звичайний похід у магазин. Пластик неймовірно довго розкладається, чим забруднює нашу планету. Шкода, не усі це розуміють…

Пакети за 10 копійок це смішно, якщо середній чек, наприклад у мене, приблизно 500 гривень. Варто було б взагалі заборонити використання пакетів або ж масово перейти на біорозчинні, тільки так люди перестануть їх використовувати.”

Загалом ми бачимо, що більшість людей знають про загрозу забруднення природи пластиком, але все одно використовують поліетиленові пакети, адже сила звички перемагає, а дехто не знає альтернативи. До прикладу, матуся Ольга з донькою визнають, що пластик засмічує довкілля, але пакети купують:

“Я взагалі проти пакетів і навіть маю вдома еко-торбинку, але постійно її забуваю. Настільки звикла до пакетів, що просто не можу переналаштуватись на використання багаторазового пакування. Напевно, з часом я до цього звикну і відмовлюсь від пакетів взагалі.”

Думки сихівчан розділилась на два різні полюси: одні проти пакетів і підтримують закон, а інші – його цілком ігнорують. Зрозумілим стало те, що не всі покупці звикли до нововведення і просто не замислюються над цією темою. Якщо молодь почала підлаштовуватись і шукати варіанти заміни пластикових клунків, то старше покоління звикло користуватись пакетами і навіть ціна в 10 копійок їх не зупиняє.

Перший етап обмежень на обіг пластикових пакетів виявився важким для мешканців сихівського району. І на це є багато причин, серед яких необізнаність містян про альтернативи пластику, неналежні умови зберігання овочів у магазині або ж замала ціна на поліетиленове пакування. Сподіваємось, що з часом ситуація зміниться на краще і все більше людей почнуть позбуватись звички пакувати овочі у пакет не лише через економічні, а й екологічні переконання.

Наталія Вареник

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підземні баки у Сихівському районі.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ