Йшов, послизнувся, оговтався – гіпс.

Опубліковано:

А ви вже падали цієї зими? То ж знайте, що маєте право вимагати відшкодування за отримані травми. Юристи наголошують, що це не просто можливо, а й необхідно робити.

Послизнутись на порозі магазину, у дворі будинку, на тротуарі – для багатьох  цілком звична ситуація. Лише за вчорашній і сьогоднішній день, після різкого морозу, у травматологічне відділення 8 клінічної лікарні Львова звернулось 112 людей з переломами та травмами різної важкості. Та навряд чи хтось із цих постраждалих міркував про те, чи може отримати компенсацію за свої забої і переломи і хто, взагалі, повинен нести відповідальність за не посипані вулиці та  не доглянуті пороги, які і стали причиною їхніх травм.

А дарма люди не контролюють і не наказують винуватців,- наголошує адвокат ЮК «Центр авто виплат «Поліс» Микола Ільків, – тому що закон на боці потерпілих і є цілком реальні шанси відстояти справедливість, як мінімум відшкодувавши фінансові витрати на лікування, вимушену тимчасову непрацездатність та моральну шкоду. І як максимум, громадяни могли б дати зрозуміти місцевій чи районній владі, що їхня бездіяльність не залишиться по за увагою і матиме фінансові ризики. Інша справа, що у нас ще досі є низька правова культура, недовіра до правосуддя і страх перед невивченим досвідом позиватися до суду, що, звісно, вигідно комунальникам.

Насамперед потрібно знати, що згідно Закону України «Про благоустрій населених пунктів» підприємства, установи, організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані, зокрема:

  • утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою території населеного пункту прилеглу до цих об’єктів територію;
  • відшкодовувати в установленому порядку збитки, завдані порушенням законодавства з питань благоустрою населених пунктів.
Адвокат ЮК «Центр авто виплат «Поліс» Микола Ільків

І якщо ви послизнулись на тротуарі, порозі магазину, кафе, то очевидно, що хтось безвідповідально ставиться до своїх обов’язків з утримання території у належному стані – чи це комунальні структури чи господар приватного магазину. Саме тому, адвокат радить запам’ятати алгоритм дій:  що робити, якщо ви впали, отримали травму і претендуєте на фінансову компенсацію:

  • Коли людина послизнулась, вона насамперед йде у травмпункт чи викликає швидку допомогу. Бо здоров’я  на першому місці і біль керує нашою свідомістю. Воно так, але є важливе «але». Однозначно раджу не залишати одразу місце пригоди, бо через годину-дві лід розтане і ви нікому  не доведете, що причиною вашого переламу є слизький тротуар.
  • Як тільки ви впали і зрозуміли, що у вас є травма, одразу зі швидкою допомогою викликайте і поліцію. Останні повинні зафіксувати цей випадок. Це і стане згодом підставою для претензії винуватцю.
  • Зробіть (або попросіть когось, якщо ви не маєте змоги у зв’язку із травмою) зробити фото або відеофіксацію, де видно причину вашого травмування.
  • Візьміть контакти як мінімум двох свідків, які були у цю мить поруч і зможуть підтвердити, що ви впали саме через слизьку поверхню.
  • З моменту, коли ви будете оплачувати усі витрати у лікарні, аптеці, чи захочете заручитися подальшою підтримкою юристів, збирайте і зберігайте усі чеки на усі товари та послуги, які з вас стягують. Витрати без офіційних доказів вам не компенсують.
  • Зверніться (можете самостійно, або з допомогою юриста, адвоката) до органу, який має нести відповідальність за безпечність у місці, де ви травмувалися. Повідомте йому претензію, пред’явіть чеки, якщо ваша травма спричинила тимчасову непрацездатність, тоді потрібно ще отримати довідку від роботодавця про вашу офіційну заробітню плату, аби винуватець відшкодував «простій» на роботі, також додайте витрати на послуги юриста. У претензії вкажіть, що у разі відмови відшкодувати матеріальну шкоду, ви залишаєте за собою право позиватись до суду і відповідно, відповідач буде змушений додатково компенсувати вам щей  витрати судового збору та інші. У цьому випадку шансів ухилитися у винуватця немає. Інакше –  він доведе свою непричетність до певної території.

Чи варто братись за цю справу  і витрачати свій час, зусилля, аби повернути кошти за лікування? Юрист відповідає ствердно – варто і потрібно. По-перше тому, що тоді відповідльні за життєдайні процеси служби усвідомлять народний контроль і не нехтуватимуть своїми обов’язками, адже це призведе до непередбачуваних фінансових наслідків і мороки з їхнього боку теж. По-друге, ми як європейці, не повинні дарувати комусь безгосподарності, безвідповідальності і платити за це своїм коштом. Звісно, якщо ваше падіння на льоду обійшлося вам йодом та зеленкою, немає потреби витрачати зусилля на претензії. А якщо фінансові і моральні витрати (час, нерви,вимушена зміна планів) вартують боротьби – сміливо беріться за справу. І пам’ятайте, що результат не варто очікувати «завтра». Цей процес може зайняти від 3 місяців і довше.

 Знайте свої права і будьте обережними, бо слизько!

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ