Чи легко бути відповідальним собачником на Сихові?

Опубліковано:

Чи здогадуєтеся  у якому районі Львова мешкає найбільша кількість власників собак? Звичайно, що Сихівському. І якщо говорити відверто, то в районі катастрофічно бракує збудованих містом спеціальних вигульних майданчиків для собак, хоча погуляти з домашніми улюбленцями  поки що тут є де.

Проте, чи знаєте ви особисто багато відповідальних собачників, які прибирають за своїми чотирилапими? Як показують соціологічні дослідження, 78% українців вважають себе європейцями, але менше, ніж 1% прибирають за своїм собакою. Окрім неестетичного вигляду неприбрані собачі відходи створюють небезпеку для здоров’я людини, для ґрунтів, ґрунтових вод та повітря. 23 мільйони бактерій містяться в 1 грамі собачих екскрементів, 10 000 бактерій в одному кубометрі повітря це може призвести до поширення кишкових, ниркових та інфекційних захворювань.

Сихівчанин Петро, якраз один з тих, хто неодмінно прибирає. По – іншому він не може, бо така у нього філософія життя, за якою всі повинні  дотримуватися чистоти та порядку. Пан Петро знає про кожну локацію «Собачої вбиральні» у районі, проте дізнається, що їх насправді  дуже мало, тому не завжди є можливість скористатися ними. Його кишені набиті  великою кількістю сміттєвих пакетів на той випадок, коли потрібно негайно прибрати за своїм собакою. Господар тварини  щиро зізнається, що інколи доводиться викидати собачі екскременти у загальні баки для сміття,  бо немає можливості та часу прямувати до спеціалізованих собачих смітників.

Хоча нещодавно з ним трапився справжній курйоз. Пан Петро, через певні особисті обставини, дуже поспішаючи, відправив пакет з собачими відходами в урну біля МАФу, який знаходиться недалеко від його будинку.  Через те, виник не приємний конфлікт з робітницею закладу, яка це помітила й запевнила, що він не має жодного права користуватися цією урною. З’ясувати чи так все насправді, ми спробували  в Оксани Кошак – директорки департаменту з питань поводження з відходами Львівської міської ради

«Власників МАФів зобов’язують дбати про чистоту та  порядок   території довкола свого закладу. Тому, встановлені ними урни теж служать для того, щоб сміття прямувало у визначене місце, а не викидалося де завгодно. Якщо урна знаходиться на дворі, а не у закладі, тоді  нею можуть користуватися  усі, а не лише відвідувачі МАФу».

  • Пані Оксано, але чи можна в таку урну викинути собачі екскременти?

«Ну дивіться: чи краще б було продав чині МАФу, якби цей пан не прибрав і залишив таку «міну» на території закладу чи в іншому місці? Якби на урні були певні наліпки, де господарі закладу у вигляді малюнків чи надпису просять та надають перелік того, що не можна викидати у їх смітник, тоді б можна було про щось говорити предметніше.  Це як  наліпки на магазинах, де просять не заходити  з собаками чи не розпивати напої та інше, де є попередження для людей, що можна робити, а що ні. Коли немає таких вимог, тоді цей пан мав право скористатися цим смітником, так само як має право  використовувати загальні смітники.  Скажу більше, не у всіх країнах світу є спеціалізовані смітники для собачих екскрементів, але там власники чітко знають, що мають прибрати за своїм собакою. Ми звісно такі маємо, їх є не достатньо, але місто працює над появою нових, адже в місцях встановлення “собачих вбиралень” кількість відповідальних власників собак збільшується від 20 до 50 %.  Вважаю, що маємо навпаки вітати та всіляко підтримувати тих господарів тварин, які дбають про чистоту та прибирають за своїми улюбленцями, плекати таку культуру та надавати приклад для інших».

Поки ми готували матеріал до друку, сталося невелике «чудо», адже саме навпроти будинку пана Петра з’явився  стовп, який свідчить про те, що саме тут, скоро буде локація ще одного спеціалізованого смітника для собак. А в господаря чотирилапого не виникатимуть вже жодних проблем з утилізацією собачих відходів.

                                                                               

Галина Чабан

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ