23 квітня – міжнародний день книги

книги
Опубліковано:

Фото: Сихів Медіа

 

230 тисяч населення і…три книгарні на весь Сихів: «Дім книги» на проспекті Червоної Калини, 105, «Книги і канцтовари» на вул. Зубрівській, 27 та невеличкий кіоск на Зубрівському ринку, який у період локдауну зачинений.

Знайти паперову книгу у своєму районі для сихівчан є справжньою проблемою. Чому так мало книгарень у цьому районі? Недостатній попит чи інші фактори, що роблять бізнес невигідним? Продавці книгарень називають одну із причин – дороговартісну оренду за приміщення. Для книгарні потрібно велику площу, щоб в покупця була можливість погортати книгу, обміркувати, почитати вступ, походити між стелажами. Тому для власників книжкового бізнесу вигідніше продавати книги онлайн.

І хоч соціологічні дослідження показують, що українці все менше читають (приблизно 57% люблять книгу), втім опитування сихівчан, яке провели журналісти Сихів. Медіа показало, що попри зниження купівельної спроможності, молодь таки читає книги, та із розвитком інтернет-технологій папір дійсно витісняє електронна або аудіокнига.

«Коли мені було 9-12, я купував хрестоматії в «Літері» – книгарні, яка колись була на вул. Зубрівській, де зараз інший магазин. Однак зараз надаю перевагу замовленням онлайн, і на це є багато причин. Не потрібно нічого шукати й далеко ходити, а якщо книги й немає в наявності, то завжди можна оформити список бажань, і тобі прийде повідомлення, коли вона з’явиться. Там однозначно дешевше, ніж у стаціонарних книгарнях, і часто діють ще додаткові знижки. Та й якщо я раптово захочу замовити книжку вночі, куди мені йти?» – розповідає сихівчанин Дем’ян Сторонянський.

 

 

Сихівчанин Андрій Швець:

«Уся моя бібліотека – в моїй кишені. Мені не потрібно носити зі собою десятки книг, чи використовувати простір для них вдома, вони завжди зі мною в електронному форматі, і це теж книжки. З нею можна більше взаємодіяти, міняти шрифт, колір, і це не пошкодить книги, а при втраті її завжди можна відновити. Людям зі слабким зором можна читати без окулярів, це так само перевага. Люблю також аудіокниги, вони дозволяють відпочити, або ж є чудовим доповненням до іншої справи – слухаю, коли готую чи маю настрій до своєрідної медитації. До того ж я за екологію і не підтримую вирубку дерев».

Що ж робити тим, для кого паперова книжка і надалі залишається головним джерелом знань? Зараз три сихівські книгарень продовжують працювати на виніс. Чи часто до них навідуються шанувальники книжок, розповідає продавець «Дому книг».

«Ми досить популярні. Я не можу сказати, що не купують книжок. Купують, зараз просто такий час, але коли закінчується жорсткий карантин, то відразу приходять».

 

 

Цікаву тенденцію простежили вітчизняні соціологи. Виявляється, що українські сім’ї частіше купують книги для своїх дітей, ніж для себе. Цей факт підтвердили продавці сихівської «Книги»:

 «Багато цікавляться і читають, особливо підлітки – і як української, так і закордонної літератури, адже шкільна програма вимагає. Не можна говорити, що не читає ніхто. Ми теж думали, що буде складно, але книжка йде добре і замовлень приходить багато. У нас свого сайту нема, але ми записуємо автора і назву книжки та замовляємо її в постачальника».

Які книжки найчастіше купують? За словами продавчинь, оскільки наш район є спальним, то багато беруть дітям, тобто дитячі книги з наліпками, розмальовки, комікси, видання про певні комп’ютерні ігри. Молодь купує багато з розділу психології, детективів та фантастики, а старші полюбляють щось історичне або романи. Серед авторів дуже популярні Стівен Кінг і Ден Браун, а також українські Шкляр, Кокотюха і Мастєрова. Дуже багато також закордонних романів, які й самі працівники підчитують собі на роботі.

Щороку ми читаємо свіжу соціологію і журимось, коли бачимо, як знижуються відсотки шанувальників паперових книг. Молоде покоління звинувачують в тому, що смартфони та інтернет убиває їх інтелект та знищує любов до книги. Та може вже час поміркувати про те, яким чином, власне, у сучасному світі книга повинна оселитись в уявленні українців про проведення цікавого дозвілля? Тоді і на Сихові, поруч із аптеками, ломбардами, банками, з’являться нові книгарні, а на лавках у парках та скверах, ми побачимо юнаків і дівчат, що схиляють голови не перед соцмережами, а цікавими книжковими сюжетами.

Юлія Бойчук

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цеглинка до цеглинки: один день з великодньої акції храму Різдва Пресвятої Богородиці.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ