Україна отримала томос. Про що йдеться у документі

Опубліковано:

Фото: Громадське

 

5 січня у Стамбулі відбулося підписання томоса про автокефалію Православної Церкви України, пише «УП».

Документ підписав вселенський патріарх Варфоломій у патріаршому храмі Святого Георгія на території Вселенського патріархату.

Перед підписанням відбулася молитва українською мовою – усі присутні мали змогу прослухати тропар у виконанні делегації, єпископату і духовенства з України.

Також молитву прочитав Варфоломій. Потім розгорнули сувій з томосом, виконаним на пергаменті, і Варфоломій підписав його. 

Вручення підписаного томосу предстоятелю УПЦ митрополиту Епіфанію відбудеться вранці 6 січня.

Згідно з документом, справи Церкви в Україні управлятимуться «вільно й у Святому Дусі, та безперешкодно, без будь-якого іншого зовнішнього впливу».

Що стосується внутрішнього церковного управління, то закріплено, що він «розглядається, судиться та визначається виключно» предстоятелем ПЦУ і Священним Синодом. 

Вселенський патріархат закликає всі світові православні церкви визнавати згадувати українську церкву під іменем «Святіша Церква України».

Також вказано, що Автокефальна Церква України визнає головою Святіший Апостольський і Патріарший Вселенський Престол.

Згідно з томосом, Митрополит Київський і Всієї України, як і Архієреї Найсвятішої Церкви України, обираються відповідно до належних положень божественних і священних Канонів і згідно з відповідними положеннями Статуту церкви, які мають в усьому обов’язково відповідати положенням томосу.

Святіший Синод Православної Церкви України «щороку скликається з архієреїв, запрошуваних почергово за їхнім старшинством, з числа тих, що мають єпархії в географічних межах України».

Також вказується, що ПЦУ через свого Першого чи канонічного місцеблюстителя Київського Престолу, зобов’язана брати участь у міжправославних нарадах, які збираються час від часу.

Зазначається також, що Православна Церква України «не може ставити єпископів чи засновувати парафії за межами держави», а вже існуючі відтепер підкоряються Вселенському Престолу.

«Для вирішення значних питань церковного, догматичного та канонічного характеру слід Блаженнішому митрополиту Київському і всієї України, від імені Священного Синоду своєї Церкви звертатися до нашого Святішого Патріаршого і Вселенського Престолу, прагнучи від нього авторитетної думки та твердого взаєморозуміння, причому права Вселенського Престолу на Екзархат в Україні та священні ставропігії зберігаються неприменшеними», — йдеться також у тексті.

Там також зазначається, що томос «вручений в точнiй і ідентичнiй копії» предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію та президенту України Петру Порошенку «для вічного доказу та постійного представлення».

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ