Як обслуговуватимуть пацієнтів, які не підписали декларацію. Пояснення МОЗ

Опубліковано:

Фото: 5 канал

 

В.о. міністерки охорони здоров’я України Уляна Супрун розповіла, як будуть облуговувати пацієнтів, які не підписали декларацію з сімейним лікарем.

Очільниця МОЗ назвала інформацію про те, що з 2019 року прийом сімейного лікаря та всі медичні послуги будуть платні для пацієнтів, які не підписали декларацію з сімейним лікарем, неправдивою.

Уляна Супрун нагадала, що до червня 2019 року включно, всі комунальні медичні заклади, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри, отримуватимуть оплати за договором з НСЗУ Національна служба здоров’я України також за пацієнтів, які не підписали з ними декларації, але проживають на території обслуговування медичного закладу.

«Тобто конкретно з нового року нічого не зміниться та ви, навіть без декларації, можете прийти до амбулаторії й безоплатно отримати допомогу, — наголосила Уляна Супрун, — Але зважайте, що кількість місць у лікарів обмежена, тому відкладати до останнього не варто.

Крім того, навіть після червня наступного року, пацієнти, які не обрали свого лікаря або перебувають в іншому місті чи селі, можуть отримати невідкладну допомогу безоплатно.

«Чи є у вас свій лікар, чи ні, якщо ви знаходитеся у невідкладному стані й потребуєте первинної медичної допомоги — вам її нададуть безоплатно у будь-якому медзакладі, де працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри», — каже очільниця МОЗ.

Поради для лікарів, як заохотити пацієнтів підписувати декларації, від Уляни Супрун:

  • Розкажіть, чим саме займається сімейний лікар. Важливо, щоб пацієнт розумів, що це не лікар для видачі довідок, а головний лікар кожного. Він знає про всі особливості свого пацієнта й точно краще за гугл знає, яке лікування необхідно, коли треба консультація вузькопрофільного спеціаліста або додаткова діагностика.
  • Поясніть, що саме сімейний лікар, з яким укладено декларацію, може дати електронне направлення на безоплатну діагностику і дослідження у поліклініках в рамках програми «Безкоштовна діагностика», яка діятиме з другої половини 2019 року. Тільки за такими направленнями за пацієнта гарантовано заплатить Нацслужба здоров‘я.
  • Дослідження свідчать, що люди живуть довше і здоровіше, якщо мають свого лікаря. Коли людина регулярно ходить до одного й того самого спеціаліста — між ними виникає довіра. Пацієнт більш відкрито розповідає про свої проблеми, вчасно приходить всі профілактичні огляди та сумлінно дотримується рекомендацій. Лікар у свою чергу краще розуміє потреби пацієнта та може призначити найбільш оптимальну профілактику та лікування.
Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ