Фото: Олександр Шутюк

Прогулянка сучасним районом Стокгольма

29 Листопада 2019 в 19:21

Багато великих міст Європи мають райони, які схожі за архітектурою і навіть за історією свого заснування на львівський Сихів. Тревел-блогер Олександр Шутюк зі Львова створив фоторепораж району Стадсхаген міста Стокгольм (Швеція). Це приклад приклад нового району, збудованого на місці промзони. Можемо роздивитись його детальніше.

Починаємо прогулянку від станції метро Стадсхаген, навпроти якої знаходиться штаб-квартира знаменитої шведської компанії Електролюкс.

 

 

Йдемо в сторону узбережжя.

 

 

Стовпи зі знаками, що стоять на острівцях безпеки, часто фарбують в кольори самого знака.

 

Починається нова забудова.

 

У Стокгольмі багато різноманітних фітнес-центрів та тренажерних залів. Ось ще один.

 

Район шляхопроводом перетинає траса, що прямує за місто на північ. При цьому відчуття розірваності міста немає — довкола неї такі самі, як і всюди, тротуари та переходи. Лише шум нагорі не дає забути, що над головою “на всіх парах” пролітають вантажівки.

 

Довкола квартали з офісними та житловими будівлями.

 

Місцями, як на мене, бракує зелених насаджень.

 

Ось такі подвір’я. Як і в багатьох інших місцях, тут відсутні люди і можна бачити розкидані на газоні дитячі іграшки та інші речі, які лежать без нагляду.

 

За подвір’ям є тераса з видом на узбережжя.

 

Вхід до будинку.

 

Вхід у подвір’я іншого будинку, зверніть увагу на освітлення.

 

Сквер на узбережжі, на якому є душева стійка.

 

Вид на міст, під яким ми проходили раніше.

 

Всі будинки лаконічної форми і виглядають просто: великі вікна, балкони, спокійні кольори.

 

Більшість будинків мають 6-8 поверхів і серед них виділяється лише кілька багатоповерхівок.

 

Перші поверхи облаштовано під  магазини, кафе, офіси банків та фітнес-клуби.

 

На вулицях мало людей, інколи здається, що вже дуже пізно, хоча, насправді, на годиннику не було й восьмої години вечора.

 

 Тротуарна плитка дуже схоже на нашу ( з поправкою на якість вкладання) :).

 

Вуличне освітлення.

 

Ще один вхід до подвір’я. На стіні висить медальйон-відзнака енергетичної ефективності будинку.

 

До речі, під час будівництва мосту жодне з дерев не зрізали і облаштували декоративну підсвітку.

 

Читайте також попередні матеріали про райони Кракова (Польща) та район Грюнаю (Німеччина).

Більше про цікаві мандрівки автора матеріалу Олександра Шутюка можна побачити на його ютуб каналі: https://bit.ly/2X5mT8B.